Въпроси

Всичко останало можете да обсъждате тук.
miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от miroki » 10 сеп 2012, 20:51

Свободния Дух написа:
miroki написа:
Свободния Дух написа:Пазенето (от каквото и да било) може да бъде продиктувано и от наличието на познание за причинно-следствените връзки от дадено събитие, като резултат от осъзнатия избор да се избегнат въпросните следствия, без в случая да има проява на страх.
Да, което ще рече Самскар, нали така? И отиваме да разграждаме първи пласт.
Не е така, miroki! Познанието не е самскар (макар че в процеса на постигането му се създава такъв). Но я обмисли случая (все още рядко срещан, за съжаление) на едно завършено съзнание с разградена решетка.
Като спомена причинно следствена връзка се сетих просто, че виновни са самскарите, но за познанието за това не знам и не мога да коментирам още за съжаление. ::up::

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от miromiv » 15 ное 2012, 15:45

Прехвърлено от темата за Шанкара!
Пак ме налегнаха съмнения :( . Не знам дали е друг вид реалност или въображение, но ми хрумна начин да се провери. Нали всички Атмани могат реално да излизат от тялото. Правили ли сте подобен експеримент тогава. Някой ваш близък да скрие някакъв предмет или да напише числа на лист и вие безпогрешно да ги видите? Защото са правени много такива опити при така нареченото астрално пътуване или осъзнато сънуване или опитност извън тялото или както искате го наречете, но те са неуспешни. Говоря за хора с доста сериозен опит. Според тях това е продукт на нашия мозък и по-точно на подсъзнанието ни, най-вече защото не отговаря на реалността. Другото което е че начините за попадане в осъзнатото сънуване са същите каквито тук използваме за чистене на самскари? Една проверка на реалността би свършила работа?

alex
Мнения: 687
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от alex » 15 ное 2012, 16:52

Защото са правени много такива опити при така нареченото астрално пътуване или осъзнато сънуване или опитност извън тялото или както искате го наречете, но те са неуспешни.
Вероятно това е така заради самаскарната решетка.
От друга страна, възможно е при астрално пътуване /мисловно/ да става свидетел не на материалната реалност, а на мисловната, тоест това което е наблюдавано от човек и записано в Вират, така наблюдателя може би оставя собствен отпечатък върху това което съзнава, и реално ще стане нещо пречупено от самаскарите и на наблюдателя на реалността... все едно гледаш през двойка криви огледала ...
---------
И според мен някакви експерименти могат да дадат облекчение от съмненията които налягат всеки.

Да ти кажа честно и аз имам съмнения както и мн. други, това усещам че Румен го възприема с накърнение, дано прояви малко разбиране към обусловения ни Ум...

Но съмнението от друга страна е полезно, то те кара да проверяваш всяко едно нещо, реално това е част от пътя към Познанието.

Ако не провериш нещо, и го приемеш на доверие то е Знание, но съмнението те кара да го провериш от там идва прекия опит който води до категоричност, тоест Познание.
Така съмнението претворява Знанието в Познание, ако нещо е истина.

Ако приемеш нещо на доверие, както са го приели учениците на Шанкара, въпреки че са нямали съмнения ги е вкарало в голяма каша.
---------
Румене, дали имаш желание да се включиш в изследвания които да изследват какво става на материално ниво с тялото ти по време на излизане от тялото, астрално пътуване и т.н.? И в експерименти които да потвърдят реалността на преживяванията в разширено съзнание?

Поздрави на всички :sunny:

men
Мнения: 963
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от men » 15 ное 2012, 17:27

miromiv:
"Пак ме налегнаха съмнения :( . Не знам дали е друг вид реалност или въображение, но ми хрумна начин да се провери. Нали всички Атмани могат реално да излизат от тялото. Правили ли сте подобен експеримент тогава."
Преди да се практикува Атмана да излезе от тялото, би трябвало да се унищожи трипластовата самскарна решетка оковала Атмана в сърцето. Тежък е товара на запечатаните емоционални умствени впечатления в самскарната решетка на човек и аз лично нямам никакво намерение да прибързвам с различни екзотични практики да търся скрити предмети. Като изключим влиянието на ТЕ, всеки ще сънува това в зависимост от нивото до което е достигнал.
Има голяма разлика между един свободен Атман и един окован в тежки вериги Атман. Така че първо трябва да се справим със самскарната решетка, другото после!

Поздрави!

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от miromiv » 15 ное 2012, 18:46

Здравей men! Става въпрос само за тези които са проявили Атмана си. Защото от другите, засега никой не е успял да види нещо реално, например някой да скрие предмет в кутия и друг да излезе от тялото по какъвто и да е начин и да го познае.
В основата на методологии за изхода в ʼʼастралаʼʼ е, че човек се довежда до състояние между съня и събуждането. Това състояние е, когато заспи, но все още не е напълно заспал. За да се постигне това, се използват различни методи: чрез медитация, спиране на вътрешния диалог, различни техники за релаксация. Всичко, което се изпитва в ʼʼастралаʼʼ е плод на нашите мисли, страхове и желания(включително подсъзнателни) С други думи, всеки един твой страх или скрито и явно желание, могат да се реализират, като например чистенето на самскари и Те. Има доста описани случаи за среща с разни същества и чудовища и всякакви фантастични истории. И се замислих, че например начина по който чистим самскарите и онова което се ʼʼвиждаʼʼ при този процес е подобен на случките в ʼʼастралнияʼʼ свят. Затова според мен едно чисто практическо потвърждение, че все пак отвъд тази илюзия има нещо, мисля, че ще е полезно.

soti
Мнения: 54
Регистриран: 23 ное 2011, 19:10

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от soti » 15 ное 2012, 19:24

Мисля че тази книга отговаря на твоите въпроси miromiv, що се отнася то разширеното съзнание а не до излизане на атмана.Плюс това имаме 2 вида "пътувания".Мисловно и интелектуално.
Прикачени файлове
katalina.doc
(320.5 KиБ) Свален 197 пъти

alex
Мнения: 687
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от alex » 16 ное 2012, 11:30

От книгата на soti:
Един път толкова се засмях без глас, че съзнанието ми осъзна друго място за няколко секунди. Бях в състояние на съзнанието “смях”, бях точка сред бяло-жълто поле от други точки, но бях слят с цялото, бях неразделен от това поле и бях самото поле. Но същевременно осъзнавах индивидуалността си, аз бях тази точка и едновременно с това гледах някак отстрани точката и полето. Полето, точките, всичко се смееше. Аз и Всичко бяхме в състояние на съзнанието “смях”.
ето какво е да си точица от самаскарната решетка :D

:sunny:

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от miromiv » 16 ное 2012, 12:38

Благодаря soti! Започнах да чета и ми направи впечатление, че според автора реалните обекти и субекти, могат да се отделят от илюзията, по излъчваната от тях енергия. Не знам може и така да е... има и мнения и то от хора с опит, че всичко е илюзия... иначе наистина съм чувал, че има и интелектуални пътувания... доколкото разбрах в новата книга на sum, ще има разяснение по тези въпроси и може би тогава ще ми стане по-ясно :)

alex
Мнения: 687
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от alex » 16 ное 2012, 13:28

miromiv продължи да четеш, по-надолу ще намериш това което каза ...

За мен тая книга е като 10-ка, обединява всичко в едно, но не мисля че ще извлечеш много ако не си чел книгите на Карлос Кастанеда, Робърт Монро, и обезателно Румен Чорбаджийски :sunny:

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от miromiv » 16 ное 2012, 15:46

Прочетох я цялата. Явно става въпрос за едно и също нещо, гледано от различен ъгъл. Може би и за предварителна нагласа, различна по времетраене опитност и тълкуване, различна степен на разширяване на съзнанието, обусловеност на Ума, самскари... и т.н. Първата гледна точка е че и двете състояния на ʼʼсънʼʼ и дневна будност, са илюзия, или и двете са реалност, като ние можем да преминаваме от едното в другото(прераждане). Другата е че само материалната дневна будност е истина, а другата е илюзия, в следствие на съществуването на първата. С прости думи, след смъртта на материалното тяло, изчезва и всичко останало, защото ние не сме повече от материалното си тяло и другата реалност също изчезва с него.
ʼʼПри дневната будност, също може да се контролира физ.свят, ако се влезе в специфично състояние...ʼʼ Ето това ако е вярно, значително би наклонило везните в полза на първата гледна точка, че двете състояния имат една и съща Същност. Чел съм за способности при йога, наречени сидхи. Например, ако човек може да материализира предмети пред събрани световно известни учени, за да няма измама, ето това би било чисто практическо много убедително доказателство и би променило представата за смисъла на живота на милиарди хора и би преобърнало цялата наука нагоре с краката.
ʼʼВ дадено изживяване, нагласата, с която се подхожда към изживяването, е решаваща за това как ще протече тоʼʼ.
ʼʼНещата, които възприемаме са илюзия, повярваме ли им, с нас е свършеноʼʼ.
Последна промяна от miromiv на 16 ное 2012, 18:22, променено общо 1 път.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта