Въпроси

Всичко останало можете да обсъждате тук.
novex
Мнения: 485
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Въпроси

Непрочетено мнение от novex » 20 сеп 2009, 10:08

След като няма време, или мисълта е време, възможно ли човек да се преражда назад във времето? И защо изобщо трябва да има посока (стрелка навремето) като в науката. Струва ми се, сега като се размисля "четерите посоки на ума" в книгата - трябва да има нещо общо. Разбирам напред назад във времето това е ясно (или изток запад ), ако съм прав, (но север и юг или нагоре надолу немога да си ги обесня.)

Другият ми въпрос е, след като нямаме нищо общо с роднините си, и това, че сме се родили тук и сега е в следствие на нашите минали самскари, това би трябвало да е валидно и за нашите родители, и за поколението преди тях, как тогава, става че различни на пръв поглед души с различни самскари, и множество от души кото представляват например, роднините ни и тяхните пра-роднини имат една линия така да се каже на живот (пресечна точка в този живот), или по-точно създават история която аз наследявам като се раждам. В този живот, тази история която те са създали аз получавам като генерирана в резултат на моити самскари, как тогава моите и техните се пресичат. Незнам дали ме разбрахте. :)
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

novex
Мнения: 485
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от novex » 20 сеп 2009, 18:41

Днеска се сетих за един знак който бях наресувал преди около две години. В тая връзка искам да попитам каква е ролята на творчеството каквото и да е било то, нима е само работа на минали самскари, и творчество ли е само сътворяването на различна реалност? Каква е разликата между това да създадеш някаква картина и да твориш като бог? Айде, мисля, че достатачно спамнах този форум..днес. :D :D Мисля, че колкото са насочени въпросите към вас, толкова и са към самият мен..Напоследък книгата отново ми е заляла съзнанието (или аз-ът който съм в тази реалност) и чувствам силно привличане към нея и всичко около нея. Имах желания да споделя емоцията си с някои, които е на път към разбирането или вече е изварвял този път. Имам желание да се присъединя към вашата групичка, и към дискусиите които правите. Надявам се да не досаждам с основните въпроси които вече сте обсъждали доста пъти, аз самият се старая да откривам отговорите сам, но ми трябва време за да изчета нещата за които сте говорили и да стигна до някакво разбиране за всички тези "нови" концепции. Чел съм преди че, умът (имайки предвид термина използван в днешно време) е склонен да намира модели във привидно хаотични на пръв поглед неща. След като започнах да чета книгата (двете и части), и най вече последните дни, умът ми започва да се пита дали тези "случайности", дали не се обратното а именно хилядите на пръв поглед разновидни пърченца от "хаоса" в живота който преживявам не са едно цяло, или поне такива които аз съм разпилял.. ?!
Незнам, но искам да разбера и затова съм тук сред Вас.
С Човекът-Румен се запознах лично, за което съм му благодарен!!!
Мисля, че ви дължах едно така да се каже малко интро за себе си. И от предходното изречения мога да направя заключение, което сега ми хрумна. Може би, това което определя човек, е това което търси.. да научи, да разбере.
Прикачени файлове
500.jpg
Ето го и знака, направих аналогия със знака от Прачовеците, но бързо го отхвърлих.
500.jpg (41.4 KиБ) Видяна 11477 пъти
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

ntsk

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от ntsk » 21 сеп 2009, 20:18

След като няма време, или мисълта е време, възможно ли човек да се преражда назад във времето? И защо изобщо трябва да има посока (стрелка навремето) като в науката.
Понятието "време" е твърде, твърде относително нещо. Съществува такова понятие като "имагинерно време". То най-точно обяснява същността на времето. То е като океан, в който се потапяме. Дали е напред или назад това само обусловеният ни ум го определя като понятие. Умът ни създава впечатлението, че времето тече в определена посока. Мозъкът ни /сетивата също спомагат за този процес/ запечатва цялата информация като на лента. Преди това накъсва действителността на отделни мигове, които представляват снимките по лентата. Когато се пусне прожекцията, снимките се сменят и ето го филма... Когато обаче умът се отскубне от лентата... тогава разбираме, що е туй обусловеност на ума. Умът всъщност е във вечното СЕГА, но понеже е обусловен, разбива всичко на отделни моменти /мигове/, които се редуват един след друг - минало, настояще и бъдеще - ей ти го на... живота...

Имагинерното време съществува в определени граници. Да, Брахман има граници и форма...
Отделните "вечности" - Брахман, Парабрахман, Вишну, Шакти, Шива, защо се наричат вечности?..
Ами те всъщност са пластове в океана на Непроявения Бог. В тези пластове определени процеси възникват и се разрушават. Когато зависим от тези процеси - тогава сме в някоя от тези вечности.
А атман... атман е отвъд обусловеностите, но атман е и отвъд ума!
Атман може да излезе от границите на ума! Атман е и отвъд границите на всеки от тези пластове в океана.
Той е непроявен по своята същност и само си стои и си свети... :)

ntsk

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от ntsk » 21 сеп 2009, 20:47

Струва ми се, сега като се размисля "четерите посоки на ума" в книгата - трябва да има нещо общо. Разбирам напред назад във времето това е ясно (или изток запад ), ако съм прав, (но север и юг или нагоре надолу немога да си ги обесня.)
Четирите посоки /всъщност са пет/ са ляво, дясно, напред и назад, плюс мястото, на което стоим. Когато има понятие за посока има и движение на мисълта в тази посока. Получава се следното възприятие - това вдясно е врата, това вляво е прозорец, и т.н., а това съм аз, т.е. аз не съм врата или прозорец. В този случай посоките, както и мисълта /заедно с нейния център/ затвърждават аз-а /при хората това е егото/. Интелектът пък е този, който отчита тази информация.
По същия начин Брахман се разграничава от другите Брахмани /шестоъгълници/ около себе си.

Относно родителите - ами виж сега, ще ти кажа моето мнение, пък дано да ме разбереш. Ако и някой друг се включи - още по-добре.
Значи... самскарите определят хода на преражданията - това е кармата, която властва над нас. По тази логика, самскарите "ни карат" да изберем и нашите родители. Т.е. няма нищо случайно. ;)
В новото прераждане ние носим своята карма, заедно с тази на родителите, защото инфото от тяхната решетка се запечатва на нашата решетка от самскари.
Може и следния израз да се използва - сходно със сходно се привлича...
Чисто и просто всичко е спомени... и емоции... - това е необятния океан, в който нашата истинска същност "се носи като тиквена кора".
Sum продължава така:
"Друг избор няма. И така докога… "
В тая връзка искам да попитам каква е ролята на творчеството каквото и да е било то, нима е само работа на минали самскари, и творчество ли е само сътворяването на различна реалност?
Според мен "творчеството" като потенциал и по същество, присъства в Богът, а от там и в човека. Човекът, понеже обединява в себе си трите форми на проявено съзнание, то значи, че е повече и от боговете.
Но посоката на творчество на даден човек може да е предопределена от самскарите му, т.е. от неговите емоции и предишни спомени. Същото важи и за всички негови действия. Когато унищожим нашите самскари /оковите/, ние ставаме необусловени и непривързани, тогава познаваме величието на Богът, който сме.
Каква е разликата между това да създадеш някаква картина и да твориш като бог?
Според мен - никаква! Въпросът е в това, от коя позиция подхождаме - на знанието или на невежеството...
След като започнах да чета книгата (двете и части), и най вече последните дни, умът ми започва да се пита дали тези "случайности", дали не се обратното а именно хилядите на пръв поглед разновидни пърченца от "хаоса" в живота който преживявам не са едно цяло, или поне такива които аз съм разпилял.. ?!
Незнам, но искам да разбера и затова съм тук сред Вас.
С Човекът-Румен се запознах лично, за което съм му благодарен!!!
Мисля, че ви дължах едно така да се каже малко интро за себе си. И от предходното изречения мога да направя заключение, което сега ми хрумна. Може би, това което определя човек, е това което търси.. да научи, да разбере.
Хубаво казано!..
Още веднъж По-здрави!
:D

novex
Мнения: 485
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от novex » 22 сеп 2009, 00:14

Благодаря ти, ntsk! И все пак не разбирам отговорите на въпросите ми :?: :?:
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

ntsk

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от ntsk » 22 сеп 2009, 00:47

ОК!
Тогава по-добре ще е да ги караме един по един.
Може би по-лесно ще разбереш, ако на въпросa ти отговоря с въпрос.
И така.., питаш:
"След като няма време, или мисълта е време, възможно ли човек да се преражда назад във времето?"

Как мислиш, кое в човек се преражда?

novex
Мнения: 485
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от novex » 22 сеп 2009, 04:47

Ами причината за прераждането са самскарите, но от разговора ви за това кое от трите форми на съзнание се преражда неможах да разбера кое е. Според мен е Умът или Брахман, Но умът е изграден от 3 части. А може би се преражда самото съзнание в трите си форми /самосъзнание, ум, вътрешен аз. Незнам, объркан съм!!!
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

ntsk

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от ntsk » 22 сеп 2009, 12:31

Преражда се индивидуалното съзнание като ум, заедно със самскарите.
Питаш дали е възможно да се преродим назад във времето. Назад във времето спрямо кое? Спрямо кое измерваш това "назад" или "напред" във времето?

novex
Мнения: 485
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от novex » 22 сеп 2009, 13:45

Спрямо точка.А, сегашно време - 2009
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

иво

Re: Въпроси

Непрочетено мнение от иво » 22 сеп 2009, 13:59

Ами ако умреш до края на 2009 година може и да се преродиш в бъдещето както и в миналото. :D Това ти....... тъй де умът ти го решава....... защото знае за имагинерното време. ;) ;) ;) Така че няма проблем да бъдеш или съществуваш където си искаш :idea: Каквото ти е знанието там и ще отидеш :idea:

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта