Откриха още един радиационен пояс на Земята

Всичко останало можете да обсъждате тук.
иво
Мнения: 37
Регистриран: 27 ное 2012, 20:45

Откриха още един радиационен пояс на Земята

Непрочетено мнение от иво » 02 мар 2013, 09:39

Много странна работа………… ::thinking::

http://www.dnes.bg/science/2013/03/01/o ... ata.181545

„Американски учени откриха с помощта на научни спътници, изстреляни през август миналата година, още един радиационен пояс на Земята, който предизвика смут сред астрономите и специалистите на НАСА, предаде ИТАР-ТАСС. Учените го определиха като "загадъчен" и "феноменален".

"Ние не знаем защо по-рано не сме видели този радиационен пояс - призна водещият сътрудник на Центъра за космически полети "Годард" на НАСА Шри Канекал. - Ние не знаем дали не става дума за някакво рядко явление. Природата продължава да ни изненадва."

Канекал съобщи, че третият радиационен пояс е бил открит от космическите апарати между две други - вече известни - зони на повишена радиация, намиращи се на височина няколко хиляди километра над Земята. "Първоначално помислихме, че това изглежда доста странно и, навярно, с приборите ни се е случило нещо - разказва специалистът. - Но времето минаваше, а радиационният пояс си оставаше на мястото. Проверихме приборите и се убедихме, че с тях всичко е наред. "

С времето обаче учените били изправени пред още по-голяма изненада. След около месец от началото на наблюденията третият радиационен пояс изчезнал след мощно изригване на Слънцето, показвайки непостоянния си характер.

Сътрудниците на НАСА смятат, че откритието променя сегашните научни представи за радиационните пояси на Земята, открити още през 1958 година при полетите на съветски и американски спътници. Те представляват области в магнитосферата, в които се натрупват високоенергийни заредени частици, основно протони и електрони. Изучаването им е необходимо за подготовката на полети в далечния космос, където съществува опасност от повишено въздействие на радиацията върху организма на човека.

НАСА изстреля два спътника-близнаци за изучаване на радиационните пояси на Земята на 30 август миналата година с ракетата-носител "Атлас 5". Полетът бе осъществен от базата на ВВС на САЩ недалеч от Кейп Канаверал в щата Флорида. Проектът е разработен в центъра "Годард" със съдействието на редица други научни лаборатории и е разчетен за две години.

Сега спътниците са на висока елиптична орбита и с многобройните си прибори предават на Земята информация за процесите, които стават във вътрешния и външен радиационен пояс. Спътниците се движат един след друг, което позволява на учените да сравняват данните, постъпващи от една и съща точка в пространството с известен интервал от време.“

Philip
Мнения: 131
Регистриран: 30 сеп 2011, 15:47
Контакти:

Re: Откриха още един радиационен пояс на Земята

Непрочетено мнение от Philip » 02 мар 2013, 10:07

А знаеш ли какво е още по-интересно, иво?
- Това, че пак НАСА през 1998 година обяви със същия апломб, че са открили... същото.
Не мога сега да им намеря съобщението от тогава, но го има описано в книгата на Дейвид Уилкок "Енергийното поле на вселената", която е написана доста преди "сегашното" им откритие.
В блога си аз също съм писал за него и то въз основа на тяхното съобщение, и на книгата.
Това е от вчера - http://www.styleglassbg.com/wordpress/,
а това - страницата, в която съм описал промените със Земята, Слънцето и планетите от нашата система http://www.styleglassbg.com/wordpress/?page_id=158
...Сега остава да "открият" отново новия, по-високо разположен новообразуван озонов слой, както и новообразувания слой от хидроксилни молекули - ОН.
Човек е това, което си позволи да бъде : )

Свободния Дух
Мнения: 473
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Откриха още един радиационен пояс на Земята

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 02 мар 2013, 12:28

Здравей, Philip.
На страницата от първата препратка към твоя сайт, която си ни дал, силно ме заинтригуваха два от последните ти постинги. Явно е, че имаш сериозен интерес към и знания по астрофизика. Молбата ми към теб е, ако ти е възможно, да разтълкуваш малко по-подробно (като за неспециалисти) следните твои коментари. Какво на практика означава всичко това?
Philip написа:Изненада след изненада
Posted on 17.02.2013

Изненадите започнаха от вчера.

Усредненото геомагнитно поле вчера достигна степен Kp4, докато обсерваторията в Панагюрище отчете локален индекс Kp6, което е сериозно геомагнитно смущение.
Изображение
Очакваха се спокойни геомагнитни условия. Реално обяснение за тази активност няма. Графиката от неутронните монитори също не показва намаляване на космическите лъчи по това време, което би било нормалното. Но тя всъщност показва и още нещо интересно. Днес имаме спадане на потока космически лъчи и в същото време запазване на ниски стойности на индекса на геомагнитното поле, което също противоречи на логиката.
Изображение
Така достигаме и до днешната изненада. – Изригване от Слънцето с клас М.

Ето очакванията на специалистите:
Изображение
Както се вижда и за 24 и за 48 часа има вероятност за такова изригване 0,1%. Което принципно е равно на нула.

Ето обаче какво се получи:
Изображение
Изригване със сила М1,9 и с максимум в 17,50 часа българско време. Изригването е от областта 1675, която е от магнитен клас beta. Интересно е също защо в графиката, която е на същата агенция за същото нещо е отразена сила М1 като текстово съобщение ?
Изображение
А сега виждам, че на графиката е показано, че не е достигнало даже и С9.

Различни въпроси… Да видим какво ще е продължението.
Philip написа:Странно, по-странно, най-странно … Слънце : )
Posted on 26.02.2013

Интересна графика на слънчевата активност за вчерашния ден.

…И никъде – нито думичка.
Изображение
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

Philip
Мнения: 131
Регистриран: 30 сеп 2011, 15:47
Контакти:

Re: Откриха още един радиационен пояс на Земята

Непрочетено мнение от Philip » 02 мар 2013, 15:59

Дългичко ще се получи, но ще се опитам да го сбия максимално, Свободния Дух : )
Първо - малко официална теория и знания (които обаче от края на миналата година вече не са актуални : ) )

Слънцето въздейства върху земното магнитно поле чрез два основни механизма:
1 - Изригвания от слънчеви петна. Слънчевите петна са зони с повишен енергиен потенциал. Днешната наука ги разделя по това какъв магнитен тип са. Разделят се на четири основни вида. Най-простите са alpha. От тях няма изригвания, които да повлияят на Земята. Beta са тези с по-сложна магнитна конфигурация - от тях могат да възникнат изригвания, достигащи рядко клас М - средно силни. Когато едно петно достигне конфигурация Beta-gamma, ако има изригвания, то те са от клас М5 нагоре, понякога достигащи и началото на най-мощните - тези от клас Х. Конфигурацията beta-gamma-delta е от най-енергийно активните. От такива петна се очакват изригвания от най-мощния клас - Х, при които ако са насочени в посока Земята, то се очакват сривове на енергийните системи, както и загуба на спътници и самолети.
2 - Коронарни дупки. Това са локални петна на Слънцето, видими в тъмен цвят. Разликата от слънчевите петна е тази, че магнитните силови линии на петната се прибират отново в Слънцето, докато магнитните линии, изходящи от коронарни дупки се излъчват и продължават в пространството на Слънчевата система. Когато са насочени към Земята, те предизвикват (както и изригванията) промяна на интензивността на магнитното поле, достигащо Земята и от там - геомагнитни бури.

В същото време на Земното магнитно поле въздействат космическите лъчи. За тяхната сила се съди чрез уреди, които засичат неутрони или мюони. И двете се явяват вторични продукти на атакувалите Земята космически лъчи.

До края на миналата година те бяха в зависимост, която беше известна. - Увеличава се радиацията от Слънцето - "издухва" космическите лъчи. Те намаляват. Всъщност по данните от неутронните монитори можеше да се съди с голяма точност за слънчевата енергия, достигаща Земята. Техните стойности винаги бяха обратно пропорционални. Но това БЕШЕ.
За да спестя тук място и писане : ) ето какво и как се промени - http://www.styleglassbg.com/wordpress/?m=201212

Сега вече обяснението ще ми е по-лесно. : )
По поста "изненада след изненада"
За първата част - за геомагнитната буря.
1 - Предишните дни нямаше слънчеви изригвания. (когато има, те достигат Земята за два до три дни според скоростта на изхвърлените от Слънцето частици)
2 - Неутронните монитори не показват намаляване - т.е. да е имало увеличен слънчев вятър. Не показват и увеличаване - т.е. до Земята да са достигнали повишено количество космически лъчи.
Така че това повишаване на активността на геомагнитното поле е напълно неочаквана и говори, че нещо неизвестно е активирало полето. Още повече, че е от първите активности след тоталния спад от края на миналата година. А в следващия ден 17.02 - след това активизиране имаме пък спад на потока неутрони, който не е предизвикан също от нищо познато.
По втората част - за изригването от Слънцето с клас М.
По това време на Слънцето всички петна бяха от магнитен клас alpha, т.е. слаби и спокойни. Никога до сега от такива петна не е имало изригване с такъв висок клас. Именно заради това не се очакваше такова изригване. Просто нямаше какво да го предизвика. Но то се случи. Това отново показа, че физическия свят в Слънчевата система вече не се подчинява на правилата, които съществуваха до края ня миналата година. А с двете графики, които съм дал, просто се заяждам и отново показвам, че за да няма въпроси и науката да не бъде поставена на колене за това, че не разбира какво става - просто се променят (манипулират) данните. Няма изригване клас М - няма проблем - т.е. сблъсък с официалните научни господстващи теории.

По поста ми "Странно, по-странно, най-странно...Слънце : )"
Нормалната работа на Слънцето се характеризира с изблици на енергия в най-различни негови зони. И всеки изблик е с различна сила. Затова на графиките имаме постоянни пикове и спадове. От няколко месеца обаче имаме различна "работа" на Слънцето. Вече има периоди, в които то направо "заспива" - ниско общо излъчване и без пикове. Тази графика, която съм дал пък направо "изби рибата". На 24.02 имаме "нормална" слънчева активност, макар и много ниска. От около 06 часа по универсално време (08часа българско) на 25.02, графиките показаха нещо, което не е било никога до сега - Постепенно, плавно увеличаване на енергията, без пикове и спадове и след това до края на деня - също толкова бавно и плавно спадане. След това - от 26.02 нещата продължиха с "нормална" активност -т.е. - с пикове. Евентуално логично обяснение е активността на Слънцето да е била "скрита" от друго излъчване в същия електромагнитен спектър и спътниците да са засичали него. Не бих могъл да си представя (което обаче не означава, че това е невъзможно) тази звезда, Слънцето, да попадне в поле, което да "управлява" тотално цялостно това, което се случва като процеси на нея. Все си мисля, че бих "хванал" такова излъчване.

Ами - това е. : )
Последна промяна от Philip на 02 мар 2013, 17:40, променено общо 1 път.
Човек е това, което си позволи да бъде : )

иво
Мнения: 37
Регистриран: 27 ное 2012, 20:45

Re: Откриха още един радиационен пояс на Земята

Непрочетено мнение от иво » 02 мар 2013, 17:20

Супер интересни неща пишеш Филипе.... ::up:: Сайта ти е страхотен. Искам да те питам нещо......ти написа:
„Така че това повишаване на активността на геомагнитното поле е напълно неочаквана и говори, че нещо неизвестно е активирало полето. „
Ето това е шах с две пешки...... ::thinking:: ::thinking:: По принцип какво може да повиши активността на геомагнитното поле ?
Дай някакви идеи.. :hacker:

Philip
Мнения: 131
Регистриран: 30 сеп 2011, 15:47
Контакти:

Re: Откриха още един радиационен пояс на Земята

Непрочетено мнение от Philip » 02 мар 2013, 17:45

Твърде отскоро е тази промяна.
Има огромен брой променливи, включително и увеличената възможност на физическите мозъци за въздействие (това също е част от промяната).
Отговор - все още никакъв сигурен.
Човек е това, което си позволи да бъде : )

Свободния Дух
Мнения: 473
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Откриха още един радиационен пояс на Земята

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 02 мар 2013, 18:29

Philip написа:Усредненото геомагнитно поле вчера достигна степен Kp4, докато обсерваторията в Панагюрище отчете локален индекс Kp6, което е сериозно геомагнитно смущение.
Да разбираме ли, че това е само локален феномен?
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

Philip
Мнения: 131
Регистриран: 30 сеп 2011, 15:47
Контакти:

Re: Откриха още един радиационен пояс на Земята

Непрочетено мнение от Philip » 02 мар 2013, 21:51

Да.
А вчера беше първия усреднен КР5 (слаба геомагнитна буря) от повече от три месеца насам.
Човек е това, което си позволи да бъде : )

Свободния Дух
Мнения: 473
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Откриха още един радиационен пояс на Земята

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 02 мар 2013, 22:27

А имаш ли достъп до измервателни данни, чрез които да установим периметъра на локалния ефект?
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

Philip
Мнения: 131
Регистриран: 30 сеп 2011, 15:47
Контакти:

Re: Откриха още един радиационен пояс на Земята

Непрочетено мнение от Philip » 03 мар 2013, 07:26

Не
Човек е това, което си позволи да бъде : )

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта