Невидимите убийци в храната ни

Всичко останало можете да обсъждате тук.
Свободния Дух
Мнения: 373
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 25 яну 2013, 20:02

galia написа:Защото не можем всички да купуваме жито, да го носим да ни го смелят във истинска мелница с камъни, че да си печем хляб.
За хората с предпочитания към пълнозърнестия хляб и с умерени финансови възможности решението е домашна мелница за зърно. :) Срещал съм различни модели в няколко интернет магазина за био-храни.
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

galia
Мнения: 142
Регистриран: 26 юли 2010, 20:36

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от galia » 25 яну 2013, 20:59

Явно съм доста изостанала, защото не знаех, че има такива машинки. На този етап, обаче, едва ли ще тръгна да си купувам. Смятам да се придържам към стария изпитан метод за сдобиване с брашно, а именно - покупка от магазина.
Въпреки всичко, за хора, които са свръхсъзнателни относно качеството на храната си, това си е чудесна възможност.

galia
Мнения: 142
Регистриран: 26 юли 2010, 20:36

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от galia » 27 яну 2013, 19:11

Досега не сме засегнали въпроса за друга всепризната ''отрова'' - захарта.
Аз, лично, много обичам сладки неща и може би не съм най-подходящият човек, който да обяснява какви опасности крие прекомерната употреба на захар. Въпреки това, предлагам да прочетете следващия материал, защото фактите са си факти.
http://www.zdrave.bg/?c=n&id=652

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от miroki » 28 яну 2013, 09:53

Свободния Дух написа:
galia написа:Защото не можем всички да купуваме жито, да го носим да ни го смелят във истинска мелница с камъни, че да си печем хляб.
За хората с предпочитания към пълнозърнестия хляб и с умерени финансови възможности решението е домашна мелница за зърно. :) Срещал съм различни модели в няколко интернет магазина за био-храни.
Проблемът е, че у нас се сее предимно фуражна пшеница, и ако искате да си купите за мелене определено ще попаднете точно на нея.
А до колко машинката ще отдели повърхностният слой от сърцевината е друга работа.
...
По принцип лекът за солта е пиенето на повече вода, за да се отдели заедно с водата и солта.
За захарта как стоят нещата с извеждане от тялото, не съм се интересувал, не ям кой знае колко сладко, до скоро беше обичайно в къщи да има около 7-8 шоколада, половината вече не ставащи за ядене.

Свободния Дух
Мнения: 373
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 28 яну 2013, 10:41

miroki написа:А до колко машинката ще отдели повърхностният слой от сърцевината е друга работа.
При пълнозърнестото брашно няма отделяне на никоя от съставните части на зърното (от там и името). Отделянето на обвивката и зародиша при промишлено произведените брашна се прави основно, за да се удължи срока на съхранението им, тоест да са по-пригодни за търговската мрежа. Като добавим към това и избелването (по правило с химически средства), получаваме една доволно непълноценна и нездравословна храна.
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

soti
Мнения: 54
Регистриран: 23 ное 2011, 19:10

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от soti » 28 яну 2013, 17:51

До колкото знам проблемът със захарта е същият като при солта.След обработката микроелементите (голяма част от които служи за усвояването на самата захар) се премахват.За това е по добре да се консумира захар в натуралното им състояние т.е. от плодовете.

Кой е най-разпостраненият фалшификат сред храните в глобален мащаб? Това е несъмнено захарта, добита по промишлен начин. Тя е имитация на плодовата захар, която в естествената си форма е една от най-важните храни, защото тялото извлича енергия от нея (когато е във формата на глюкоза). Значението на глюкозата за поддържането на живота е толкова голямо, че ако организмът не получава достатъчно въглехидрати (които превръща в глюкоза), има механизъм за използването на запасите от мазнини и дори от белтъчини и превръщането им в глюкоза (глюконеогенеза). Най-чистата, поддържаща здравето и полезна захар е фруктозата, енергийната съставка в плодовете. Усвоява се пряко, преди всичко в черния дроб, и се преобразува в глюкоза за незабавните потребности от енергия или пък се складира като гликоген за по-късна употреба. Затова най-естественото нещо на света е да си “падаме по сладкото”. Но за съжаление през последните две столетия изкуствената захар постепенно е изместила естествената.

Какво представлява всъщност рафинираната захар? Рафиниране означава “пречистване” чрез процес на екстракция или сепарация. Рафинирането се извършва, като от естествена храна с високо съдържание на захар, се отстранят всички други съставки, докато не остане само захарта. Бялата захар обикновено се произвежда от захарна тръстика или захарно цвекло. Чрез нагряване, механични и химически процеси се отстраняват всички витамини, минерали, белтъчини, мазнини, ензими – по-точно, всяко хранително вещество. Тръстиката и цвеклото първо се накълцват на малки парчета и от тях се изстисква сокът, който се смесва с вода. Течността се нагрява и към нея се добавят минерални соли. Водата се изпарява и сгъстената течност се изпомпва във вакуумни камери за концентриране. Течността вече е започнала да кристализира и е готова за центрофугата, където се отстраняват остатъците от други вещества. След това кристалите се нагряват до точката на кипене и минават през филтриране с въглен. След кондензацията на кристалите ги избелват, обикновено с костено брашно. На различните етапи от производствения процес на рафиниране като пречистващи агенти се използват вещества като серен диоксид, варно мляко, въглероден двуокис, дървени въглища (от изгорени животински кости) и калциев карбонат. След кондензацията на кристалите ги избелват, обикновено с костено брашно.

По време на процесите за рафиниране се унищожават 64 хранителни вещества и елементи. От захарта изчезват напълно калият, магнезият, калцият, желязото, манганът, фосфатите и сулфатите. Разпадат се витамините А, В и С. Няма ги аминокиселините, жизнено необходимите ензими, ненаситените мазнини и растителните влакна.

В крайна сметка се оказва, че захарта съдържа само това, което учените наричат “празни” калории – т.е. чисти, рафинирани въглехидрати. В растенията няма чисти захари – те са съчетани с микроелементи и витамини, достатъчни да осигурят тяхното разграждане и усвояване в организма. И тъй като в процеса на рафиниране те са извлечени от нея, за да усвои и метаболизира получения неестествен рафиниран продукт, тялото започва да черпи от своите запаси от ензими, протеини, витамини, натрий, калий, магнезий и калций. Например за неутрализиране въздействието на захарта се използва толкова калций, че костите – складът за калций на организма – стават остеопорозни. По същия начин страдат зъбите и се ускорява развалянето им. Това се отразява неблагоприятно на всички, особено на децата, на бременните и на жените в менопауза.

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от miroki » 28 яну 2013, 22:10

дървени въглища (от изгорени животински кости)
Тука малка поправка.
Дървените въглища се правят от запалени дървета, които се изгасят.
Всеки е правил докато гаси огънят.
От костите се прави костно брашно.

Dani
Мнения: 56
Регистриран: 20 апр 2011, 23:08

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от Dani » 29 яну 2013, 16:50

Привет на всички! :)
Имам един въпрос относно физиологичния разтвор,който може да се намери във всяка аптека.
На него пише NaCl .Това отново ли е така вредната готварска сол , но в течен вариант?Питам,защото правя на децата си капки за нослето с въпросния физиологичн разтвор + клеева тинктура.МОга ли да си приготвям сама физ.р-р(например да използвам дестилирана или преварена вода) и каква сол и количество е подходящо да използвам?
Благодаря ви предварително! :)
ДаниАН

gallia
Мнения: 7
Регистриран: 26 дек 2012, 21:20

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от gallia » 29 яну 2013, 19:08

Здравей, Dani!
Това, което купуваш от аптеката е 0,9% разтвор на натриев хлорид и е точно същият като т.нар. готварска сол. Само, че тук е много пречистен. Нарича се физиологичен разтвор, защото е със същата концентрация на NaCl, каквато имат всички телесни течности.
Ако решиш сама да си го приготвиш, няма да ти е трудно, стига да си наясно какво количество сол трябва да сложиш във водата, която си предвидила за капки. Например, за 100мл. разтвор ти трябват 900мг. сол и 99,1г. вода. Според мен,обаче, няма голям смисъл да го правиш. Този, който се продава в аптеките не е по-''отровен'' от този, който би си приготвила в къщи. Само е по-чист.
(И като стана въпрос за сол, отново не успях да вляза със стария си профил.)
Последна промяна от gallia на 31 яну 2013, 08:10, променено общо 1 път.

Dani
Мнения: 56
Регистриран: 20 апр 2011, 23:08

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от Dani » 29 яну 2013, 19:20

Gallia,много благодаря за изчерпателния отговор !!! :sunny: ::tan::
ДаниАН

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост