Невидимите убийци в храната ни

Всичко останало можете да обсъждате тук.
Свободния Дух
Мнения: 462
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 23 яну 2013, 13:24

Ето още една хипотеза свързана с епифизата, която не би трябвало да се подминава с лека ръка.
"Санд е първият химик, който успява нелегално да синтезира ДМТ. Той и негов колега от лабораторията са първите, които забелязват, че ДМТ демонстрира силна пиезолуминесценция - когато събират втвърдено ДМТ върху поднос и започват да го удрят с чук и отвертка в ярко осветена стая, ударите предизвикват масирани количества цветна светлина.

Ако калцитните микрокристали в епифизата са пиезоелектрични, то тогава е напълно възможно да съществува и електромеханичен механизъм, свързващ се с външните електромагнитни полета.
Тези кристали могат да се окажат отговорни за елетромеханичната биологична трансдукция в епифизната жлеза, благодарение на структурата си и на пиезоелектричните си характеристики.

Поради тази причина Бакониър е силно притеснен от масовата употреба на мобилните телефони и на други уреди, излъчващи микровълни - тъй като те могат да влязат в директен контакт с пиезоелектричните кристали в епифизната жлеза и да променят начина й на функциониране. А това на свой ред би могло да повлияе отрицателно на синтеза на мелатонин - със съответните здравословни последици...."


И не случайно е притеснен човека.
Та то това и става на практика.
Вече колко статии има на тази тема - за вредата от GSM антените и апаратите, микровълновите фурни и други високочестотни модерни уреди и апарати.

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Bo ... 1952191116
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

galia
Мнения: 142
Регистриран: 26 юли 2010, 20:36

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от galia » 23 яну 2013, 16:44

Започна да става зловеща тази работа с епифизата. Като знам колко говорим... При това без слушалки за омекотяване на удара. Поне аз.
Soti, това, което си написал подкрепя моите разсъждения, но нищо чудно причината да се окаже друга.

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от miromiv » 23 яну 2013, 18:08

Хрумна ми един въпрос. Ако тези, които имат ʼʼжелирана/калциранаʼʼ епифиза ʼʼне виждатʼʼ нищо. то това означава ли, че при онези които ʼʼвиждатʼʼ, епифизата задължително си е наред? Отговорът би трябвало да е ДА. В противен случай теорията за връзката между състоянието на епифизата и ʼʼвижданетоʼʼ в Крешака, отпада.

Свободния Дух
Мнения: 462
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 24 яну 2013, 10:07

Традиционно за българите основната храна е хлябът, така че в контекста на настоящата тема си струва да му обърнем подобаващо внимание. Хлябът, оказва се, може да бъде приготвен от не малък на брой продукти, но традиционният и най-широко разпространен основен продукт е брашното във всичките му разновидности. И както логично човек може да предположи, това впечатляващо разнообразие от брашна води и до значително разнообразие в качествата на „насъщния“. В съзвучие с общата тенденция, за съжаление, и промишлено произведеното брашно (като цяло) не прави изключение от мнозинството останали промишлено произведени продукти, що се отнася до неговата естественост. Това неминуемо оказва въздействие на нищо неподозиращия масов консуматор в посока… :(
При смилането на брашното, което купуваме от магазина, са премахнати някои части от зърното, които водят до неговото по-бързо разваляне. Натурално зърното съдържа ендосперм, трици и зародиш. Рафинираното брашно съдържа само ендосперм. Пълнозърнесто брашно се прави чрез смилане на цялото зърно и е натурален източник на:
• Протеини
• Фибри
• Желязо
• Витамин B
• Омега3 & 6, докато преработените брашна съдържат само минимални части от тези полезни характеристики.

При преработването на зърното се премахват едни от най-важните съставки – триците, пшеничния зародиш и маслото от пшеничен зародиш. Триците снабдяват с фибри, а зародишът и маслото с витамин Е – две от полезните вещества, които липсват на съвременното хранене. Но това не е най-лошото. Тези полезни съставки се премахват, а какво ли се добавя, за да получим това снежно бяло брашно, с което приготвяме храната на хората, които обичаме? В миналото избелването се е извършвало с хлор. Въпреки че новите химични вещества и процеси са одобрени, се добавят вещества, които не са естествени за зърното, за сметка на отнемането на други, които са натурални и природата ги е създала и съчетала по възможно най-перфектния начин.
Колкото зърното е по-близо до натуралния си вид, толкова по-засилени са и здравословните предимства, едно от които е забавяне на храносмилането на скорбялата. По-бавният процес помага за предотвратяване на пикове на кръвната захар. С течение на времето, тя може да доведе до инсулинова резистентност.

Пълнозърнестите храни в диетата имат и други здравословни предимства:
• Намаляват LDL (лошия холестерол)
• Намаляват триглицеридите
• Спомагат за намаляване на хипертонията
• В помощ са при диабет
• Подпомагат намаляване на затлъстяването
• Отличен антиоксидант
• Намаляват риска от ракови заболявания.


http://www.zdravosloven.com/novini/doma ... o-685.html
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

Volna
Мнения: 23
Регистриран: 25 ное 2010, 17:29

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от Volna » 24 яну 2013, 21:04

И още малко за хляба в две части.
http://whitepigeonbg.blogspot.com/2011_ ... chive.html
http://whitepigeonbg.blogspot.com/2011/04/2.html

Изпробвала съм технологията, така, както е описана. Получава се вкусен и ароматен хляб.
И здравословен, за да сме в темата.
101-та войводкa!

Свободния Дух
Мнения: 462
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 25 яну 2013, 10:57

Чудесен материал, Volna! Истински бях впечатлен от информацията за огромното значение на добавката, която се слага в хляба, за да бухне. В продължение на хилядолетия традиционната добавка е била кваса, заместен в последните години от маята. Признавам си, бях изненадан, но в общия контекст на съвремието ни не и учуден, че дори и с тази на пръв поглед „невинна“ добавка, „хищниците“ произвеждащи промишлено хляба ни, успяват да вкарат „отрова“ в телата ни. От коментарите след двата материала е видно, че все пак има съвременници, които милеят за чистотата и автентичността на хляба ни, и успяват до голяма степен да запазят древните традиции на народа ни за правенето на насъщния.
Интереса ми към нещо толкова всекидневно и познато се провокира от една статия за вредата от съвремената мая за хляб. След прочитането й първо се шокирах, но след порядъчно ровичкане в нета разбрах, че и този път истината е някъде по средата. Но все пак съм убеден, че съвременната мая с термодрожди не е безопасна. До преди няколко години нашата българска маята се е произвеждала с хмел, така както се е правил и завъждал кваса от нашите баби столетия назад във времето, тогава когато думата химия не е съществувала.

Дрождите, с които се прави съвременната мая са съвсем различни от хмелните и природни продукти. Термодрождите са плод на здравата химична промишленост и при замесване на тесто действително правят "чудеса". Маята не само втасва, но шупва, чак се запенва като от някакъв ускорител само за минути. А при хмелната мая времето е минимум почти ден и няма такова голямо надигане и шупване. Затова кръстих купената мая "турбо мая".

Съвременната мая е съвкупност от заквасващи бактерии и гъбички - "дрожди". Тя е един вид заспал жив организъм, които можем да събудим с вода, топлина и захар. Добавяйки и брашното вече се получава тестото, което втасва. Проблема е в устойчивостта на някой от гъбичките, които оцеляват при термичната обработка и започват убийствената си работа в стомаха ни. Една от вредните гъбички в маята е "кандида албиканс". Попаднах на статия в нета за алергиите, които са бич за съвременното общество. В нея една майка описваше патилата си, свързани с тежкото състояние на детето и. Последователно е отстранявала обичайните виновници като захар, хранителни оцветители и консерванти, стабилизатори, но драстично подобрение се е получило след елиминирането на маята за хляб. Химията толкова сериозно е превзела съвременната ни трапеза, че не ми се мисли за бъдещето на нашите деца. Дори и брашното което си купуваме, не може да сме сигурни дали не е третирано с избелители. Защото чрез избелителите, фуражното жито става първокачествено (ама само на вид). Важно е да се знае, че има и гъбички, и бактерии, които са много полезни за нашето здраве и именно те присъстват в хмелната мая. Една, от които е Лактобацилус "Lactobacillus sanfranciscensis".
Прекрасна статия, поздравления !
Още другата седмица ще се опитам да намеря хмел, за да започна и аз моя опит.
Много обичам да меся хляб и дори предпочитам домашния пред този от магазина.
Това за хлебната мая е вярно. Веднъж покрих втасващо тесто с парче хартия, а отгоре кърпа. Кърпата се нацапа с малко тесто и след това падна случайно зад печката, където престоя няколко дни преди да я забележа. Там където беше тестото остана слузесто петно, което никога не успя да се изпере, някаква странна материя буквално беше пуснала корени в текстила. Ако маята е толкова агресивна, какво ли се случва със стомасите ни тогава.
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

men
Мнения: 963
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от men » 25 яну 2013, 12:30

Особено вкусен и траен бил хлябът (сладък квас, сланутък, сладник, слънчев хляб), проготвен от счукан и попарен нахут. С нахутен квас се приготвял известния в миналото симид.

Квас от мек нахут

1 ч.ч. мек нахут
3 ч.ч. топла вода
брашно
2 ч.л. захар

Нахута се счуква на едро, добавя се 1 ч.лъжичка захар и се залива с топлата вода, оставя се на топло за да вкисне. След това водата се прецежда и от нея, 1 ч.л. захар и брашно правим каша (да е като боза). Кашата съхраняваме в съд, който е поне 3 пъти по-голям като обем от нея.
Когато кашата увеличи обема си 2 пъти, квасът е готов. От нея взимаме половината и го използваме за хляб, а в останалата каша доливаме още топла вода, брашно и 0.5 ч.л. захар до получаването пак на каша и пак оставяме да ферментира.
Половината от кашата е достатъчна за направата на хляб от 1кг брашно.

galia
Мнения: 142
Регистриран: 26 юли 2010, 20:36

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от galia » 25 яну 2013, 14:56

Volna, наистина страхотен материал си публикувала. Веднага ми се прииска да намеря хмел и да опитам. След като, обаче, ми отшумя еуфоричната нагласа и се сетих, че са единици съвременните жени, които могат да си позволят да отделят по толкова много време, за да приготвят съвършения хляб за семейството си, а аз не съм от тях. Това не пречи поне веднъж да изпитам удоволствието да изпека такъв хляб. То си е предизвикателство.
Мen, твоята рецепта е доста по-оптимистична. Само кажи откъде се намира такъв нахут.
Аз искам да кажа какво мисля по въпроса за ''турбо маята''.
Не съм наясно какви точно дрожди и бактерии съдържа тя. Говоря по принцип и съм уверена, че ако само бактериите са проблем, може да си я използваме, без да се притесняваме, че не е полезна. В никакъв случай не отричам хляба с квас. Просто си мисля, че маята може и да не е чак такова страшилище, каквото изглежда.
Микроорганизмите са много хиляди (мисля, че повече от триста) и са толкова навсякъде, колкото изобщо не би ни харесало ако си ги представим в размер, който позволява да се виждат с просто око. Ще изглеждаме като нападнати от мравки напр.,след като сме били предварително намазани с мед.
Самите микроби са едни животинки, които са също като нас - търсят си подходящи условия за живот. Намерят ли ги някъде, се заселват там. Отделен е въпросът, че резултатите от тяхното развитие и размножаване са понякога пагубни.
Но те, сами по себе си, не разболяват човека. Човекът предоставя среда за развитие и като следствие от това се сдобива с проблем.
Ако има други съставки в маята, които са болестотворни или опасни, това вече е друг въпрос. Но ако са само дрождите... Проблем, според мен, няма.

росмари
Мнения: 19
Регистриран: 28 фев 2011, 17:06

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от росмари » 25 яну 2013, 17:07

Здравей galia!
В някой магазинчета за еко-храни продават нахутена мая. Приготвен с нея хляба е малко по тъмен. Не слагам захар, а сладни. Става в хлебопекарна, само че трябва да се предвиди повече време да втасва- около 2часа повече.

galia
Мнения: 142
Регистриран: 26 юли 2010, 20:36

Re: Невидимите убийци в храната ни

Непрочетено мнение от galia » 25 яну 2013, 19:00

Благодаря, росмари!
Между другото, сега се сетих каква беше една от причините да си купим хлебопекарна. Беше преди няколко години. Бяхме на рожден ден. В някакъв момент посегнах да си взема една филийка черен хляб и точно тогава един от присъстващите, когото не познавах, ми каза: ''Да не си мислиш, че ядеш пълнозърнест хляб. Той е точно същото нещо, каквото има в другото панерче, само че има подобрители на вкуса, цвета и консистенцията. Мислиш ли, че щеше да е по-скъп от белия ако беше наистина пълнозърнест? Производството на бяло брашно има много повече етапи и затова е по-скъпо. На практика, обаче, пъллнозърнестият хляб е много по-скъп от белия. Просто той е бял с добавки, затова е така.''
Въпросният човек се оказа търговски представител на фирма, която дистрибутира добавки, които се използват в производството на хляб. Тогава си мислех, че като купувам брашно и знам какво слагам в машината, знам и какво ядем. Вече не съм убедена, че е точно така. В брашното за пълнозърнест хляб може да има всичко. Не казвам, че е така наистина. Но всеки път, когато зареждам хлебопекарната си го мисля. А това, че бялото е обработено с какво ли не, е ясно.
Ако някой има повече информация за състава на брашното, което купуваме от магазина, би могъл да сподели. Защото не можем всички да купуваме жито, да го носим да ни го смелят във истинска мелница с камъни, че да си печем хляб.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта