Илюстрации към книгата

Всичко свързано с изкуство – литературно, изобразително, музикално, танцово и др.
novex
Мнения: 473
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Илюстрации към книгата

Непрочетено мнение от novex » 20 сеп 2009, 06:34

За да разбера по-добре книгата обичам да си правя илюстрации и схеми. Мисля, че като ги публикувам тук, ще помогна и на другите да го направят както и на тези които тепърва започват, както и на самият автор да изрази това което вижда. Има доста неща които не са ми ясни към дадена илюстрация и се надявам, че под всяка ще можем да задаваме въпроси и да си доизясняваме дадени неща. Така искам, чрез породените от илюстрации дискусии, постепенно да се правят нови илюстрации и да се допълват старите.
Илюстрацията е към дискуциаята за трите форми на съзнанието на човек и чакрите, както и 5 те центъра на Прана. И едно от поясненията на Румен към дискусията
Ето едно сравнително пояснение за това, какво е човек... и как същото се намира и в космоса:
Атман - Непроявено Съзнание /Непроявен Бог/
Самосъзнание - Проявено Съзнание /Бог Шива/
Ум - Проявено Съзнание /Бог Брахман/
Вътрешен Аз - Проявено Съзнание /Бог Вишну/
Незнам дали това е най-подходящата тема да ги публикувам тук, но в случаят върши работа.
:idea: Може би след време като се допалнят и станат по-изчерпателни можем да направим отделна тема само за тях. Както си решим. :idea:
Прикачени файлове
chovekiatman copy.jpg
Последна промяна от novex на 21 сеп 2009, 20:52, променено общо 4 пъти.
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

novex
Мнения: 473
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Илюстрации към книгата

Непрочетено мнение от novex » 20 сеп 2009, 07:19

Ето нещата които все още не са ми ясни, моля Sum да ми помогне :) или по-усведомите :)

1.В книгата "Ти си това" се говори за 12 чакри, а се изброяват само 11. Не мога да си обесня къде точно се намират другите които не са показани на схемата.
2.Другото което не ми е ясно, и моля за разаснение е, какво преставляват триъгълниците, доколкото разбрах това 9те степени на въртене на чакрата. Не разбирам защо обаче във всеки център на Прана, защо има изобразени по два такива триъгълника (всеки един от едната и от другата страна)?
3. Какво са 12те меридияна и къде се намират?
Петте центъра на прана са свързани с татвите. Тоест доколкото разбирам или ме поправете, Муладхара съответства на Акаша, Свадхистхана на Ваю, Манипура на Теджас, Анахата на Апас и трите Сома, Манас и Аджа съответстват на Притхви?
4. Защо центровете на Прана са с квадратна форма. В книгата се обеснява малко, но още немога да си го представя как изглежда.
Благодаря предварително!
Последна промяна от novex на 21 сеп 2009, 17:54, променено общо 1 път.
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Илюстрации към книгата

Непрочетено мнение от Dimitar » 21 сеп 2009, 15:17

Пропуснал(а) си Вишудха чакра, виж темата за чакрите:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... c2efc7b30d

Много красиви илюстрации...

novex
Мнения: 473
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Илюстрации към книгата

Непрочетено мнение от novex » 21 сеп 2009, 17:51

Коригирах го, мерси!
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

ntsk

Re: Илюстрации към книгата

Непрочетено мнение от ntsk » 21 сеп 2009, 19:14

Здрасти, novex!
Ще се опитам да ти бъда полезен с някои уточнения по направената от теб схема, както и по зададените от теб въпроси.
По принцип в първата книга - "Ти си това", sum прави едно много важно разграничение - това че между чакрите на индийците и чакрите на биоенергетиците съществува различие. И двата вида чакри присъстват в човека, но едните имат съвсем различна функция от другите и затова трябва да ги разграничаваме!
Главата от първата книга, в която е обяснено това, се казва "Чакрите". Препоръчвам ти да я препрочетеш след като разгледаш написаното сега от мен.

Това е твоята снимка, но с нанесени от мен корекции. Трите сини кръга, са трите форми на Проявено съзнание в нас:
chovekiatman3_korigirana.jpg
В човека има 5 центъра, наречени "нули". На снимката това са 5-те черни квадрата /а не 6, както си ги нарисувал/. В книгата е обяснено защо формата им е квадрат и затова не ми се пише по този въпрос.
Както виждаш с тези квадрати са свързани 12 "фунии", които гледани отстрани приличат на триъгълници.
10 от тях са разположени един под друг - 5 отзад и 5 отпред. Под чатала има една и над главата още една "фуния". Втори, трети и четвърти квадрат са свързани с по два вихъра, а първи и пети с три. Общо тези вихри са 12 на брой и това са "чакрите" на биоенергетиците /всъщност първия, който прави подобно пълно обяснение в научен труд, е проф. Кръстьо Минев/. По тях се движи прана. Чрез тях тя влиза или излиза от тялото. Например когато прана влиза в тялото, тя се акумулира в черните квадрати /st. 0/, а от тях преминава съответно в Ида или Пингала. Тази "линия", на която са подредени квадратите, няма нищо общо със Сушумна, която се намира в гръбнака!

Биоенергетиците говорят за чакри, които нямат нищо общо с кундалини и каналът /Сушумна/, по който тя се издига.
Техните чакри изцяло касаят движението на прана в тялото.
Чакрите на индийците се намират в гръбнака, т.е. сушумна /сивата лента/ и са 7 на брой.
Тези чакри са различни от черните квадрати, т.е. нулите, които са свързани с вихрите на биоенергетиците.
Единствено първия квадрат в главата се "припокрива" като местоположение с центъра на шеста индийска чакра.
Чакрите на индийците съм нарисувал в червен цвят /червени кръгове/, за да се различават и за да не се бъркат с тези на "колегите" им биоенергетици. Както се вижда, тези центрове се намират в сушумна /гръбначния стълб/ и през тях минава съвсем различна сила. В първа чакра - най-долното червено кръгче /муладхара/, се намира спящата, навита на пръстени, сила Кундалини. При нейния възход тя преминава през всичките седем чакри /които имат съответен брой листенца/, събужда ги, и завършва своя път в сахасрара, където се слива с центъра на Самосъзнанието /Шива/.
Интересното е, че над 6-та чакра /Аджна/ се намират още две допълнителни чакри - манас и сома. Ума, като форма на проявено съзнание, включва в себе си тези три чакри /аджна, манас и сома/, затова и двете "манас" и "сома" се разглеждат като допълнителни. След тях следва Сахасрара, която обикновено се брои като седма /на върха на главата/.

На 1-вия ти въпрос мисля че отговорих вече.
2-рия - тези триъгълници всъщност са вихри, единия засмуква, а другия изхвърля. Просто когато ги гледаме в профил изглеждат като триъгълници, а всъщност са конуси образувани от завихрянето. Виж в секцията за Радиестезията, там sum е публикувал един от трудовете на г-н К. Минев относно дипол енергия, както и за степени на въртене на дипола и т.н.
Всеки един конус има 9 "пръстена" в себе си, това са и деветте степени на въртене.
3-ти: 12-те меридиана са 12-те връзки на завихрянията с черните квадрати /Към първи и към пети квадрат има насочени по 3 меридиана, а към останалите има по два. Така общо стават 12 връзки-меридиана/.

Петте центъра на прана /петте черни квадрата/ не се свързват с татвите. 5-те татви по-скоро ги отнасяме към първите пет индийски чакри.
Тези пет квадрата нямат имена като индийските чакри!
Значи първа чакра на индийците е муладхара и тя е първия /отдолу нагоре/ червен кръг. В нея преобладава първа татва - Притхви и тя съответства на елемента "земя". /ти май си ги обърнал, но нищо... ;) сега вече ще ги знаеш/
Аналогично е с чакрите оттам нагоре. Стигаме до петата - вишудха. Там преобладава татвата Акаша, която съответства на звука /все пак там е гърлото ни, нали! :D /, а като елемент на пространството /етера/. Шеста и седма /индийска/ чакра се водят висши и при тях не се говори за преобладаващи татви. Тяхната функция е по-различна и малко по-сложна.

4-ти: в първата книга е описано защо. Обърни внимание на следния текст:
В самата нула има 4 вихъра които образуват квадрат. В центъра на квадрата е Прана. Двата вихъра от дясно на Прана са “положителният” и “отрицателният” енергиен поток, който се разпростира в цялата дясна част на тялото. Другите два вихъра се разпростират в цялата лява част на тялото. Това важи за всичките 5 нули. Именно когато е болен даден орган Прана не напуска центъра си, а това води до недостиг на нервен и кръвен ток.
Тук се говори за 4 вихри, но това не са онези 12 вихри, които са като фунии извън тялото. Това са 4 вихъра вътре във всеки от петте центъра на прана. Тези четири вихъра формират и квадратната форма на всеки един център на прана.
Два от върховете на квадрата представляват десния енергиен поток, който съдържа в себе си положителния и отрицателния заряд. Аналогично е за останалите два върха на квадрата, които формират левия енергиен поток, заедно с двата противоположни заряда в себе си.

Ето и един полезен линк от форума. Потърси надолу двете изображения с хилавия йогин :D :
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... 96&start=0

Ами това е от мен, засега.
Надявам се да съм бил достатъчно ясен, а от там и полезен! :D :D :D
Поздрави!

novex
Мнения: 473
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Илюстрации към книгата

Непрочетено мнение от novex » 21 сеп 2009, 20:55

Сега вече всичко е на илюстрацията, обаче требва да направи още няколко със уточнения и срелки кое какво е.
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: Илюстрации към книгата

Непрочетено мнение от Jonathan » 21 сеп 2009, 22:17

Новекс, наистина са много хубави илюстрациите!
Ако може обаче направи малко по-тъмни надписите, за да личат по-ясно. ;)

novex
Мнения: 473
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Илюстрации към книгата

Непрочетено мнение от novex » 15 дек 2009, 10:50

Тапет за десктопа който си направих от един цитат на Sum от втората книга "Ти Си Това - Разбирането" за двата дара и двата пътя!
Прикачени файлове
1.jpg
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

novex
Мнения: 473
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Илюстрации към книгата

Непрочетено мнение от novex » 15 дек 2009, 11:10

От форума
Прикачени файлове
2.jpg
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

novex
Мнения: 473
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Илюстрации към книгата

Непрочетено мнение от novex » 16 дек 2009, 18:50

Възтановеният и представен от Sum надпис на мадарският коннин.
Прикачени файлове
m_konnik_resize.jpg
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост