Симоника Денева - психолог

Всичко свързано с изкуство – литературно, изобразително, музикално, танцово и др.
simonika
Мнения: 41
Регистриран: 13 фев 2014, 00:59

Re: Симоника Денева - психолог

Непрочетено мнение от simonika » 04 сеп 2019, 22:32

Маниакална депресия (биполярно разстройство)


Маниакалната депресия е психично заболяване, което често включва бърза и често повтаряща се смяна на настроенията, изразяваща се в редуването на депресивна и маниакална фаза. Това състояние е наричано още и биполярстно разстройство, именно поради рязката смяна на състоянията, от едно състояние в друго.

Маниакалната фаза обикновено протича с чувство на еуфория и убеждение, че всичко е възможно, докато по време на депресивната, страдащият е потиснат и изпълнен с чувство за безнадеждност. В началото на заболяването пациентите се чувстват добре и успяват да овладеят пристъпите. Постепенно обаче, те започват да губят контрол над себе си. Много хора с маниакална депресия изпитват и психоза с типични симптоми като халюцинации и заблуди. Хората с тази патология са радостни и щастливи, забавляват се, наслаждават се, а в един момент всичко хубаво се изпарява и на негово място идва мрачност, потиснатост и негативизъм. Най-често се отключва по време на юношеството.

Симптоми

Симптомите могат да бъдат разнообразни като тежест, продължителност и честота. Някои хора са по-склонни към „депресия“ симптоми, а други към „мания“ симптоми, а при трети, се редуват.

Симптомите по време на мания включват:
• Раздразнителност и безпокойство;
• Не се усеща умора и затова не се спи;
• Много енергия и постоянна активност;
• Преувеличено самочувствие;
• Проблеми с концентрацията;
• Бърз говор;
• Повишено безразсъдство;
• Грешни убеждения и възприятия за света – халюцинации, заблуди и др.По време на периодите на мания, човек може да има заблуждаващо мнение за себе си и да се мисли за велик и специален;

Симптомите по време на депресия включват:
• Нарушения в съня – по-малко сън/безсъние/ или прекалено много сън;
• Постоянна умора и лесна загуба на енергия;
• Загуба на интерес към хобита, които преди това са носили удоволствие;
• Лесно изпадане в раздразнително настроение;
• Нарушения в хранителните навици – консумация на прекалено много храна, свързано с покачване на килограми или нежелание за редовно хранене, водещо до отслабване;
• Нерешителност и липса на самочувствие;
• Чувство за вина, безпомощност, безполезност;
• Мисли за смърт и/или опит за самоубийство;Симптоми по време на смесен период:
Смесеният период на маниакалната депресия има симптоми, както на мания, така и на депресия. Честите симптоми по време на смесения период включват – депресия, съчетана с възбуда, раздразнителност, тревожност, безсъние и странни мисли. Тази комбинация от високо възбудено състояние и понижено настроение, създава особено висок риск за самоубийство.

Причини:

Причините за маниакалната депресия могат да бъдат разнообразни, обикновено факторите, които влияят за развитието на това разстройство са мноообразни. Точната причина за това психично заболяване не е изяснена от учените. Това състояние може да бъде причинено от различни биологични, психологически и външни фоктори и явления. Различни психологически и медицински проучвания сочат, че някой събития в живота на човека, особено случилите се през последните месеци, както и различни междуличностни конфликти могат да допринесат за появата на това заболяване. Маниакалната депресия може да се отключи, след загуба на близък, развод, работа или друг момент от живота на личността . Невъзможността за адаптиране в новите условия и силният стрес са основни причини за появата на депресивното състояние.

Стресиращи събития и обстоятелства могат да предизвикат симптоми и да станат причини за маниакална депресия. Примери за такива стресови събития могат да бъдат:
• Неразбирателство между партньорите и последвала раздяла;
• Физическо, сексуално или емоционално насилие;
• Разболяване от нелечимо заболяване;
• Смърт на роднина или близък човек;
• Ежедневни проблеми свързани с пари, работа или взаимоотношения;
• Проблеми със съня – безсъние.


Биохимични процеси в мозъка
Както знаете в мозъка има невротрансмитери, които отговарят за правилното му функциониране. Такива например са серотонин, допамин, норадреналин и др. Когато не се произвеждат в правилни пропорции от мозъка се получава дисбаланс и този дисбаланс се смята за една от причините за маниакална депресия.Наследственост
Предполага се, като една от причините да бъде предадено това заболяване по наследствена линия, защото направените проучвания показват, че е по-вероятно да се развие това психично заболяване в семейства, където някой от родителите или роднините е психично болен.

Диагностициране

Диагнозата се поставя от лекар (психиатър) на база изследване на двата етапа. Маниакалната фаза се диагностицира, чрез наличие на типичните симптоми за една седмица, като следи дали са налични всеки ден. Депресивният етап се диагностицира за период по-дълъг от две седмици, ако поне пет от симптоми продължават за този период.

Лечение

Страдащите от маниакална депресия се повлияват много добре от медикаментите за контрол на настроението. При патологично потисната психична дейност се предписват антидепресанти. Те помагат на болния за преодоляване на тъгата, влияят добре за укрепването на психиката и активират имунната система в тялото.
Освен медикаменти е много важно да се назначи когнитивно- поведенческа психотерапия. Лечението е продължително и трудно и не бива да се прекъсва. Периодите на смяна на настроението могат да бъдат с продължителност от дни до седмици и могат да се появят внезапно.автор: Симоника Денева
за контакт: 0883/ 48 08 06
https://www.facebook.com/simonikapsychology/

Източник:
https://psiho-terapevti.com/blog/maniak ... ystvo-9932

Психологичен център "Хибара"
Адрес: к-с Славейков, булевард “Тракия“, бл. 78 Б зад кафе „Лалуна“

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост