Какво е Бог?

sum
Мнения: 2761
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Какво е Бог?

Непрочетено мнение от sum » 28 дек 2008, 11:11

Провокиран съм да отворя тази тема благодарение на ntsk и иво.
Предлагам следното... нека намерим записаните слова на всички световни учители, мъдреци, философи, поети, писатели, мислители, теолози, учени и т.н, които в своите лекции или книги са давали определения или дефиниции на този извечен въпрос – какво е Бог?
Хайде да съберем казаното от тях в тази тема, за да видим какво разбиране са имали и за кой Бог са говорили през епохите.

Вече знаете за Крешака и за океана на Съзнанието, и ви е ясно моето мнение по този въпрос – какво е Бог?
Така че хайде да сравним знанията си.
Ето моите думи, казани във втората книга за това, какво е Бог:
Ще ти предложа една игра с думи, с която ще ти обясня термина "Бог". За непроявения Творец можем да дадем определението: "Божеството Отвъд Границите". Ако свържем всяка първа буква на думите в този израз, ще се получи думата "БОГ". И сега помисли малко, какво означава "божеството отвъд границите"? За какви и кои граници можем да говорим? Щом има граници, това означава ограничения, нали? Кое ограничава в този свят?.. Разбира се материята, защото е крайна и има граници, мисълта, защото е в пряк контакт с нея и умът, защото просто не може да надскочи себе си. Но трябва да знаеш, че неограниченото никога не става ограничено. Напротив! Знай, че има наслагване на ограниченото върху безкрайното. "Ограниченото, крайното и безкрайното" са проявената единица на Бога. Разбереш ли това, ти ще разбереш какво означава, че Бог е непроявен. Думата "Отвъд" отвежда разбирането ти извън познатото, ограниченото и безкрайното - а там е Непроявеният, там е лишеният от форма или по-просто казано, Бог. Ти си този непроявен Бог, ти си този Атман. Ти си Това.
Благодарение на Иво вече знаем, какво е казал Дънов по този въпрос:
Бог е извън времето и пространството, но същевременно съдържа в себе си времето и пространството. Той е извън живота, но съдържа в себе си живота. Той е извън съзнанието, но съдържа в себе си съзнанието. Бог създаде всички форми, но той сам няма абсолютно никаква форма. Той е "нищо". Но това "нищо" съдържа всичко в Себе Си. Ограничава се, без да се ограничи. Смалява се, без да се смали. Създава, но никога не се изтощава. Проявява се във всичко, но сам Той не е в проявеното. Уподобяваме Го на Светлина, на Разум - Логос. Но сам по Себе Си Той не е ни Светлина, ни Разум. Светлината, Разумът - това са Неговите прояви.
Р.Ч.

ntsk

Re: Какво е Бог?

Непрочетено мнение от ntsk » 28 дек 2008, 13:36

Няма ум, няма форма,
аз само съществувам;
Секнаха всяка мисъл и воля.
Завършекът на танца на Природата:
аз съм Това, което търсех.

Царство на Блаженство разбулено, върховно,
отвъд познаващия и познаваемото;
на покой необятен накрай се наслаждавам;
с Единствения лице в лице стоя.

На живота пътищата тайни прекосих
и превърнах се в Целта.
Истината неизменна е разкрита:
аз съм пътят, Душата-Бог.

Духът ми осъзнал е всички висоти,
в сърцето на Слънцето безмълвен стоя.
Недосегаем съм за време и дела;
космическата роля моя е завършена.

..................
В момента, в който узнаеш
кой си ти в действителност,
всички тайни на света
ще бъдат за теб отворена книга.

..................

"Осъзнаване на Бог означава откриване на себе си в най-висшия смисъл на понятието – съзнателното постигане на вашето единство с Бог. Докато пребивавате в невежество, вие ще чувствате, че Бог е някой друг, притежаващ безкрайна Сила, докато вие сте най-слабият човек на земята. Но в момента, в който осъзнаете Бог, ще узнаете, че вие и Бог сте абсолютно едно, както във вътрешния, така и във външния живот. Осъзнаването на Бог означава вашето отъждествяване със собственото ви абсолютно най-висше Аз.

Може да сте изучавали книги за Бог и хората може да са ви казвали, че Бог е във всеки. Но докато не осъзнаете Бог, всичко това е умствена спекулация. Когато сте постигнали Бог, вие съзнателно знаете какво е Бог, как изглежда Той, какво желае. Вие пребивавате в съзнанието на Бог и говорите с Него лице в лице. Вие виждате Бог и в крайното и в безкрайното. Виждате Бог както в личностния, така и в безличностния Му аспект."
...................
Шри Чинмой
Цитирах някои от фразите, които отчасти са близки до моето разбиране, но има и доста неща, които остават малко неясни, поне за мен - имам предвид неразграничаването на Бог като Любов, като Разум, говори се и за връзката ни с Бог единствено чрез душата. Поради това си мисля, че в текста се говори най-вече за пласта от Крешака, наречен от sum, Вишну, т.е. Любовта като проява на Атмана.

Ето линк към целия текст:
http://www.srichinmoy.org/bulgarian/spi ... ealisation

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Какво е Бог?

Непрочетено мнение от time » 28 дек 2008, 14:57

Здравей, ntsk!

Според мен никъде в текста не се визира душата, поне не така, както аз я разбирам.

Всички тези текстове обаче могат да се тълкуват по най-различен начин. И всеки от тях ще е верен, имайки в предвид, че истината е една, но изглежда по различен начин в зависимост от позицията, от която наблюдаваме.

Ако приложим текста към книгите на sum,тълкуването според мен е едно и също. Или, БОГ = Божество Отвъд Граници = Непроявения = Атман = събирателната Любов + Разум + Самосъзнание ( или Вишну+Брахман+Шива), или „Бог означава вашето отъждествяване със собственото ви абсолютно най-висше Аз”.

ntsk

Re: Какво е Бог?

Непрочетено мнение от ntsk » 28 дек 2008, 17:25

time написа:Ако приложим текста към книгите на sum,тълкуването според мен е едно и също.
Може и така да се каже, time. Но "позицията, от която наблюдаваме" можеше да е различна ако нямахме знанието за Крешака, нали... :roll:
Виж, time, Атман няма да изглежда различно ако "наблюдаваме" от позицията на Разума, на Любовта или пък на Самосъзнанието. Но това да се слееш и бъдеш Атман... според мен е съвсем различно.
Казват, че виждаме "Бог и в крайното и в безкрайното". Но Атман /Непроявената Единица/ е отвъд "познатото, ограниченото и безкрайното".

Ето още един цитат от текста, който според мен потвърждава думите ми:
Бог може да бъде видян. Той може да бъде почувстван. Той може да бъде осъзнат. Когато Го видим, Той е съществуване. Когато Го почувстваме, Той е съзнание. Когато Го осъзнаем, Той е наслада. В Своето въплъщение на съществуването Той е вечен. В Своето разкриване на съзнанието Той е безкраен. В Своята проява на насладата Той е безсмъртен. Неговата трансцендентална визия и неговата абсолютна реалност са бъдещите постижения на човека. Разширяващата се любов, плачещата посветеност и пламенната отдаденост на човека са бъдещите притежания на Бог.
Атман сам по себе си не еволюира. Еволюира отделното съзнание в Проявените пластове на Атман. Еволюират отделните проявени Богове, но Атман "просто си стои и си свети". А кое според теб кара това отделно съзнание, въплътено в материална форма, да се възприема като отделно, т.е. да има самоопределение?
/Този въпрос може би е повод за нова тема :)/

А този текст:
Осъзнаване на Бог означава откриване на себе си в най-висшия смисъл на понятието – съзнателното постигане на вашето единство с Бог.

,визира това сливане с всеки един от пластовете, които всъщност са Богове. Тогава за кой Бог от всички говорим?
Нали вече споменахме, че навсякъде се говори за точка от която възниква Вселената и Световете, но коя Вселена се има предвид във всеки цитат? Кои Светове? Материалния, менталния, психичния? Или този на Любовта? Това са все пластове, които възникват по сходен начин. Сливането - "отъждествяването" с всеки един става по сходен начин, но същността им е различна, макар и все така велика... Това е така, защото във всеки един от тях /както вече знаем/ татвите вибрират с различна честота, защото татвите са тези, които ги създават.

Та в тази връзка Атман не се достига, той се саморазкрива на себе си. Тук вече говорим за сливане на трите форми на проявено съзнание. Знаеш, че има практика за това, но аз лично никъде не съм я виждал описана досега/поне до скоро - от sum/, защото всеки говори за достигане на Атман чрез някоя от проявите му, но не и за сливане и бъдене в Атман.
В никакъв случай не искам да оспорвам мнението ти, но си мисля че ако човек няма знанието за тези три форми на проявено съзнание в себе си и нуждата да ги слее в едно, надали ще успее да излезе от кръговрата на преражданията. Просто няма излизане от Карма, без да сме премоделирали самскарите и да сме слели в едно трите Проявени Бога в себе си.
Защото ако се освободим като ум, т.е. постигнем Брахман или пък постигнем Вишну, другите две форми ще останат в латентно състояние и рано или късно това ще ни върне обратно в цикъла.
Не знам дали ме разбираш правилно, но всеки говори за освобождение. Но колко трае това освобождение, ако не знаем за сливането на трите форми на съзнание в нас? Милиони, милиарди години и после? После всичко пак започва отначало... А за съзнание постигнало да речем Брахман, надали милиардите години ще са това, което са сега за нашия индивидуален обусловен ум...

Поздрави!
;)
Последна промяна от ntsk на 28 дек 2008, 18:03, променено общо 1 път.

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Какво е Бог?

Непрочетено мнение от time » 28 дек 2008, 17:59

Здравей, ntsk!
Прав си! :)

иво

Re: Какво е Бог?

Непрочетено мнение от иво » 28 дек 2008, 19:32

Взех го Уикипедия

Брахман (на санскрит: ब्रह्म от корена брих, означаващ „раста, уголемявам се издувам се“) е индуистко понятие означаващо непроменливата, безкрайна, иманентна и трансцедентална реалност, която е божествената основа на всичката материя, енергия, времето, пространството, цялото битие, всичко във вселената и отвъд нея. В Риг веда от Брахман произлиза първоначалното същество Хиранягарбха, което се отъждествява с бога-създател Брахма. Според мъдреците автори на Упанишадите освободената душа е осъзнала идентичността си с Брахман.

Върховният вселенски дух или Абсолютната реалност наречена Брахман е вечен, безполов, всемогъщ, всезнаещ, вездесъщ и в крайна сметка неописуем с човешки език. Ришите (мъдреци) от Упанишадите са осъзнали Брахман като реалността зад тяхното собствено съществуване и това на всичко друго във Вселената. Те наричат Брахман сатчитананда, битие-съзнание-блаженство. Брахман е източникът и същността на материалната вселена. В най-чистата си реалност той е непроявен (ниргуна) и е следователно отвъд битието и небитието. Според Риг веда в първото си проявление Брахман е Хиранягарбха (букв. Златна утроба), от която всички светове, организми и дори боговете са създадени. В ролята си на Управител на вселената, Брахман се явява като Ишвара, Бог или Сагуна Брахман (Брахман с качества).

Казва се, че Брахман не може да бъде познат посредством материални средства, но да осъзнаем него, тъй като той е самото ни съзнание. Просветлението (мокша, самадхи, кайваля) означава да природата на Брахман е всъщност собствената природа, че индивидуалната душа (атман) и Вселенския дух са едно и също нещо. В Тайтирия упанишад (II.1) Брахман се описва така: сатям джнанам анантам брахман – „Брахман е истина, знание и безкрай.“ Целта на индуизма чрез различните дисциплини на йога е да се осъзнае идентичността на атман и Брахман. Във Ведите и Упанишадите се казва, че целият индуистки пантеон е просто по-висши проявления на Брахман. Поради това 'екам сат („всичко е едно“) и сарвам кхалвидам брахма („всичко, което се разпростира е Брахман“). „Всички пътеки водят към Брахман, макар мъдреците да го наричат по много начини“.

Махавакя или великите изказвания относно Брахман са:

праджнанам брахма „Брахман е знание“
аям атма брахма „Тази душа е Брахман“
ахам брахмаасми „Аз съм Брахман“
тат твам аси „Ти си това“
сарвам кхалв идам брахма „Всичко, което се разпростира е Брахман“
саччидананда брахма „Брахман е съществуване, съзнание и блаженство“

Друг начин на описване на Брахман, от Брихадараняка упанишад е нети нети, „нито това, нито това“. Той не може да бъде ограничен до някакво определение.

purusha

Re: Какво е Бог?

Непрочетено мнение от purusha » 28 дек 2008, 21:01

time, истината наистина е истински различна за различните хора...
Доказателствата - в следващата доза цитати с определения за Бог и Богове:

«Проклинай, моли се. Няма да уплашиш Господа. Говори, крещи, вопий. Бог може още по-високо да говори – подвластни са му всички гръмотевици. И гръмотевицата е отговор, тя е обяснение: вярно, твърдо, исконно. Отговорът на Бога, даже когато разпокъсва човека, е по-прекрасен от всички пустословия на човешката мъдрост и на людския страх за божествената справедливост.» :?
С. Киркегор

Според староелинските митове и легенди /доколко са техни е друг въпрос/:
«В началото съществувал само вечният, безграничен и тъмен Хаос. В него се криел живецът на света. Всичко възникнало от безграничния Хаос – целият свят и безсмъртните богове. От Хаоса произлязла и богинята Гея. Могъщата благодатна Земя родила безкрайното синьо Небе – Уран, и Небето се изпънало над Земята. Гордо се издигнали към него високите Планини, родени от Земята, и широко се разляло вечно шумящото Море. От майката Земя са родени Небето, Планините и Морето. Баща те нямат. Гея и Уран дали живот на шестима синове и шест дъщери – могъщите и страшни титани. От титанът Океан и богиня Тетида произлезни всички реки и морските богини – океанидите. Титанът Хиперион и богинята Тея дали на света деца: Слънце – Хелиос, Месечина – Селена и румената Зора – розовопъстрата Еос. От Астрей и Еос произлезли всички звезди и всички ветрове.
Но освен титаните могъщата Земя родила трима великани – циклопите, и три грамадни като планини петдесетоглави сторъки чудовища – хекатонхейри. Уплашен от силата им, Уран ги затворил в недрата на земята и по този начин оскърбил съпругата си. Гея повикала титаните и те се опълчили срещу Уран. Настъпила епохата на титанични битки. Първата война завършила с победата на Кронос, който на свой ред бил окован от гръмовержеца Зевс. Оттогава боговете заселили планината Олимп и започнали да спохождат простосмъртни красавици. Народили се герои, които положили началото на всички царски родове в Древна Елада." :roll:

Аристотел: «Бог е дейност; и дейността му, такава каквато е сама по себе си, е най-съвършения и вечен живот.»

Християнството:
"(Бог) живее в непристъпна светлина, Когото никой от човеците не е видял, нито може да види" (1Тим. 6:16). Всъщност Бог е всичко, а ние сме нищо. Ако човек смирено се покланя пред своя Създател и се покорява на Неговата воля, е способен с Божия помощ да израства и да се усъвършенства - в пределите на естеството си.

Опозиция:
«Религиите са като светулките - за да светят, нужна им е тъмнина.»
Шопенхауер

/ПЪЛНА КАШОТИНА! ... С изключение на последното./
Браво за идеята!

Ха, да не пропусна и това:
Надпис в тоалетна:
"Бог е мъртъв!" подпис: Джон
"Джон е мъртъв!" подпис: Бог :mrgreen:

И още едно, от уличния фолклор:
"Ако искаш да разсмееш Бог, направи си планове.":lol:

Всяко си съдържа определението за Бог - озъбен, лош, отмъстителен и прочее :twisted:

ntsk

Re: Какво е Бог?

Непрочетено мнение от ntsk » 28 дек 2008, 23:55

Здрасти, Иво!
Нека разгледаме следната част от текста, който си намерил:
Ришите (мъдреци) от Упанишадите са осъзнали Брахман като реалността зад тяхното собствено съществуване и това на всичко друго във Вселената. Те наричат Брахман сатчитананда, битие-съзнание-блаженство. Брахман е източникът и същността на материалната вселена. В най-чистата си реалност той е непроявен (ниргуна) и е следователно отвъд битието и небитието. Според Риг веда в първото си проявление Брахман е Хиранягарбха (букв. Златна утроба), от която всички светове, организми и дори боговете са създадени.
От "троичната" структура на Крешака знаем, че Брахман съответства на средния пласт. Той е пряко свързан с пласта на материалния свят. Всъщност те са като едно цяло. Sum ги е изобразил много ясно в графиките, които прилага в темата за Крешака /в секцията Многолог/. Първите две изречения, които съм подчертал визират именно това - Брахман е Създателят на материалната Вселена. Той стои зад множеството от форми в материалния свят.
Къде да го търсим тогава щом той е "отвъд битието и небитието"?
Всъщност той е отвъд битието и небитието на материята/"видимото"/, следователно трябва да го търсим в света на антиматерията/"невидимото"/...
Брахман е непроявен за материалната Вселена, защото тя самата възниква, когато той се прояви. Преди материалния свят, възникват и психичния и менталния. Така че наистина в "първото си проявление" Брахман може да се нарече утроба за всичките тези светове. Дори и за боговете... сещаш ли се за кои богове става въпрос тук?
В Атхарва Веда пише за тези 33 бога - това са описаните от Румен "Звездни човеци" - 18, които обикалят около центъра на Мисълта - Вират/разделени на 2х9 образуват листенцата на аджна чакра/ и другите 15, които съставляват Интелекта на бога Брахман/16-тия е връзката м/у тях, доколкото разбрах/.
Така че атман е идентичен с Брахман, но атман проявен като ум/състоящ се от мисъл+интелект, в индивидуалния ум има и его/. В космичен аспект това е Разумът, Абсолютът. Ако Брахман е Абсолюта и Безкрая, то в действителност Атман е отвъд безкрая. По същия начин можем да кажем, че атман е Любовта и че атман е Самосъзнанието. Но това всъщност са формите, които приема в проявата си Единния.
И накрая за повече яснота нека добавим, че всъщност така образувалия се Крешак/с трите основни пласта в себе си/ е структура, която "плува" в океана на Чистото Непроявено Съзнание/Атман/.

Ето какво пише в Ти си това 2:
Времето е статичен център, точно както чашата от масата. Времето е константа, то е като един безбрежен океан, но умът прави динамичните вълни в този неподвижен океан. От твоята позиция ти виждаш различните вълни на океана /т.е. различните случки в ежедневието/, но все още не виждаш самия океан, защото си още в него. От тази позиция друго не може да се види, освен самите вълни, създадени от теб самата, чрез твоя ум. Затова има една китайска поговорка, която гласи така: "внимавайте какво си пожелавате", защото всяка мисъл е новородена вълна в безбрежния океан, която ще роди някаква реалност тук и сега. Но има вълни, които стават цунами и помитат всичко по пътя си. Така е и с човешкия живот, от хората зависи дали ще преживеят цунами или вълни от един или два бала. По този начин всеки създава своята реалност и различни преживявания на тази земя чрез мисълта си.
Така че, именно това е времето - то е статично и е сравнимо с безбрежен океан, а умът чрез мисълта движи времевите вълни на океана /хода на събитията в живота/ напред или назад - без значение. Разликата между тях е никаква по същност, точно както няма разлика между същността на предметите в този предметен свят. Докато в света на антиматерията еднаквите по същност неща са едно и също нещо. Там не съществува разлика между отделните неща, там всичко е едно. Това "едно" е центърът, около който се въртят всички проявени форми и имена, тази единица е свещеният Миг, тази единица е Вечното Сега. Така че, от позицията на материалния свят умът и времето са едно и също нещо /по същност/, а в света на антиматерията умът е времето. Това е Брахман.

AiKi
Мнения: 31
Регистриран: 29 дек 2008, 03:34

Re: Какво е Бог?

Непрочетено мнение от AiKi » 29 дек 2008, 04:55

Хората асоциират Бог с Религия.
Ето едно филмче George Carlin On Religion
И повечето молитви са в неделя - почивния му ден.
иво написа:ахам брахмаасми „Аз съм Брахман“
тат твам аси „Ти си това“
И малка заигравка с думите от мен:
ТАт ТВАм АСи - Та това, аз съм.
ахам брахмаасми „Аз съм Брахман“ - ахам(да) брахма аз сми(е).
Като жаргон ми звучи...
Весело да става. И Боговете имат чувство за хумор...май. ;)
„Когато човек поиска да постигне нещо, то той винаги намира начин, в противен случай търси причина.”

ntsk

Re: Какво е Бог?

Непрочетено мнение от ntsk » 29 дек 2008, 09:39

AiKi написа:И малка заигравка с думите от мен:
ТАт ТВАм АСи - Та това, аз съм.
ахам брахмаасми „Аз съм Брахман“ - ахам(да) брахма аз сми(е).
:mrgreen:
:lol:

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост