Какво е Бог?

sum
Мнения: 2554
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Какво е Бог?

Непрочетено мнение от sum » 28 дек 2008, 11:11

Провокиран съм да отворя тази тема благодарение на ntsk и иво.
Предлагам следното... нека намерим записаните слова на всички световни учители, мъдреци, философи, поети, писатели, мислители, теолози, учени и т.н, които в своите лекции или книги са давали определения или дефиниции на този извечен въпрос – какво е Бог?
Хайде да съберем казаното от тях в тази тема, за да видим какво разбиране са имали и за кой Бог са говорили през епохите.

Вече знаете за Крешака и за океана на Съзнанието, и ви е ясно моето мнение по този въпрос – какво е Бог?
Така че хайде да сравним знанията си.
Ето моите думи, казани във втората книга за това, какво е Бог:
Ще ти предложа една игра с думи, с която ще ти обясня термина "Бог". За непроявения Творец можем да дадем определението: "Божеството Отвъд Границите". Ако свържем всяка първа буква на думите в този израз, ще се получи думата "БОГ". И сега помисли малко, какво означава "божеството отвъд границите"? За какви и кои граници можем да говорим? Щом има граници, това означава ограничения, нали? Кое ограничава в този свят?.. Разбира се материята, защото е крайна и има граници, мисълта, защото е в пряк контакт с нея и умът, защото просто не може да надскочи себе си. Но трябва да знаеш, че неограниченото никога не става ограничено. Напротив! Знай, че има наслагване на ограниченото върху безкрайното. "Ограниченото, крайното и безкрайното" са проявената единица на Бога. Разбереш ли това, ти ще разбереш какво означава, че Бог е непроявен. Думата "Отвъд" отвежда разбирането ти извън познатото, ограниченото и безкрайното - а там е Непроявеният, там е лишеният от форма или по-просто казано, Бог. Ти си този непроявен Бог, ти си този Атман. Ти си Това.
Благодарение на Иво вече знаем, какво е казал Дънов по този въпрос:
Бог е извън времето и пространството, но същевременно съдържа в себе си времето и пространството. Той е извън живота, но съдържа в себе си живота. Той е извън съзнанието, но съдържа в себе си съзнанието. Бог създаде всички форми, но той сам няма абсолютно никаква форма. Той е "нищо". Но това "нищо" съдържа всичко в Себе Си. Ограничава се, без да се ограничи. Смалява се, без да се смали. Създава, но никога не се изтощава. Проявява се във всичко, но сам Той не е в проявеното. Уподобяваме Го на Светлина, на Разум - Логос. Но сам по Себе Си Той не е ни Светлина, ни Разум. Светлината, Разумът - това са Неговите прояви.
Р.Ч.

ntsk

Re: Какво е Бог?

Непрочетено мнение от ntsk » 28 дек 2008, 13:36

Няма ум, няма форма,
аз само съществувам;
Секнаха всяка мисъл и воля.
Завършекът на танца на Природата:
аз съм Това, което търсех.

Царство на Блаженство разбулено, върховно,
отвъд познаващия и познаваемото;
на покой необятен накрай се наслаждавам;
с Единствения лице в лице стоя.

На живота пътищата тайни прекосих
и превърнах се в Целта.
Истината неизменна е разкрита:
аз съм пътят, Душата-Бог.

Духът ми осъзнал е всички висоти,
в сърцето на Слънцето безмълвен стоя.
Недосегаем съм за време и дела;
космическата роля моя е завършена.

..................
В момента, в който узнаеш
кой си ти в действителност,
всички тайни на света
ще бъдат за теб отворена книга.

..................

"Осъзнаване на Бог означава откриване на себе си в най-висшия смисъл на понятието – съзнателното постигане на вашето единство с Бог. Докато пребивавате в невежество, вие ще чувствате, че Бог е някой друг, притежаващ безкрайна Сила, докато вие сте най-слабият човек на земята. Но в момента, в който осъзнаете Бог, ще узнаете, че вие и Бог сте абсолютно едно, както във вътрешния, така и във външния живот. Осъзнаването на Бог означава вашето отъждествяване със собственото ви абсолютно най-висше Аз.

Може да сте изучавали книги за Бог и хората може да са ви казвали, че Бог е във всеки. Но докато не осъзнаете Бог, всичко това е умствена спекулация. Когато сте постигнали Бог, вие съзнателно знаете какво е Бог, как изглежда Той, какво желае. Вие пребивавате в съзнанието на Бог и говорите с Него лице в лице. Вие виждате Бог и в крайното и в безкрайното. Виждате Бог както в личностния, така и в безличностния Му аспект."
...................
Шри Чинмой
Цитирах някои от фразите, които отчасти са близки до моето разбиране, но има и доста неща, които остават малко неясни, поне за мен - имам предвид неразграничаването на Бог като Любов, като Разум, говори се и за връзката ни с Бог единствено чрез душата. Поради това си мисля, че в текста се говори най-вече за пласта от Крешака, наречен от sum, Вишну, т.е. Любовта като проява на Атмана.

Ето линк към целия текст:
http://www.srichinmoy.org/bulgarian/spi ... ealisation

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Какво е Бог?

Непрочетено мнение от time » 28 дек 2008, 14:57

Здравей, ntsk!

Според мен никъде в текста не се визира душата, поне не така, както аз я разбирам.

Всички тези текстове обаче могат да се тълкуват по най-различен начин. И всеки от тях ще е верен, имайки в предвид, че истината е една, но изглежда по различен начин в зависимост от позицията, от която наблюдаваме.

Ако приложим текста към книгите на sum,тълкуването според мен е едно и също. Или, БОГ = Божество Отвъд Граници = Непроявения = Атман = събирателната Любов + Разум + Самосъзнание ( или Вишну+Брахман+Шива), или „Бог означава вашето отъждествяване със собственото ви абсолютно най-висше Аз”.

ntsk

Re: Какво е Бог?

Непрочетено мнение от ntsk » 28 дек 2008, 17:25

time написа:Ако приложим текста към книгите на sum,тълкуването според мен е едно и също.
Може и така да се каже, time. Но "позицията, от която наблюдаваме" можеше да е различна ако нямахме знанието за Крешака, нали... :roll:
Виж, time, Атман няма да изглежда различно ако "наблюдаваме" от позицията на Разума, на Любовта или пък на Самосъзнанието. Но това да се слееш и бъдеш Атман... според мен е съвсем различно.
Казват, че виждаме "Бог и в крайното и в безкрайното". Но Атман /Непроявената Единица/ е отвъд "познатото, ограниченото и безкрайното".

Ето още един цитат от текста, който според мен потвърждава думите ми:
Бог може да бъде видян. Той може да бъде почувстван. Той може да бъде осъзнат. Когато Го видим, Той е съществуване. Когато Го почувстваме, Той е съзнание. Когато Го осъзнаем, Той е наслада. В Своето въплъщение на съществуването Той е вечен. В Своето разкриване на съзнанието Той е безкраен. В Своята проява на насладата Той е безсмъртен. Неговата трансцендентална визия и неговата абсолютна реалност са бъдещите постижения на човека. Разширяващата се любов, плачещата посветеност и пламенната отдаденост на човека са бъдещите притежания на Бог.
Атман сам по себе си не еволюира. Еволюира отделното съзнание в Проявените пластове на Атман. Еволюират отделните проявени Богове, но Атман "просто си стои и си свети". А кое според теб кара това отделно съзнание, въплътено в материална форма, да се възприема като отделно, т.е. да има самоопределение?
/Този въпрос може би е повод за нова тема :)/

А този текст:
Осъзнаване на Бог означава откриване на себе си в най-висшия смисъл на понятието – съзнателното постигане на вашето единство с Бог.

,визира това сливане с всеки един от пластовете, които всъщност са Богове. Тогава за кой Бог от всички говорим?
Нали вече споменахме, че навсякъде се говори за точка от която възниква Вселената и Световете, но коя Вселена се има предвид във всеки цитат? Кои Светове? Материалния, менталния, психичния? Или този на Любовта? Това са все пластове, които възникват по сходен начин. Сливането - "отъждествяването" с всеки един става по сходен начин, но същността им е различна, макар и все така велика... Това е така, защото във всеки един от тях /както вече знаем/ татвите вибрират с различна честота, защото татвите са тези, които ги създават.

Та в тази връзка Атман не се достига, той се саморазкрива на себе си. Тук вече говорим за сливане на трите форми на проявено съзнание. Знаеш, че има практика за това, но аз лично никъде не съм я виждал описана досега/поне до скоро - от sum/, защото всеки говори за достигане на Атман чрез някоя от проявите му, но не и за сливане и бъдене в Атман.
В никакъв случай не искам да оспорвам мнението ти, но си мисля че ако човек няма знанието за тези три форми на проявено съзнание в себе си и нуждата да ги слее в едно, надали ще успее да излезе от кръговрата на преражданията. Просто няма излизане от Карма, без да сме премоделирали самскарите и да сме слели в едно трите Проявени Бога в себе си.
Защото ако се освободим като ум, т.е. постигнем Брахман или пък постигнем Вишну, другите две форми ще останат в латентно състояние и рано или късно това ще ни върне обратно в цикъла.
Не знам дали ме разбираш правилно, но всеки говори за освобождение. Но колко трае това освобождение, ако не знаем за сливането на трите форми на съзнание в нас? Милиони, милиарди години и после? После всичко пак започва отначало... А за съзнание постигнало да речем Брахман, надали милиардите години ще са това, което са сега за нашия индивидуален обусловен ум...

Поздрави!
;)
Последна промяна от ntsk на 28 дек 2008, 18:03, променено общо 1 път.

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Какво е Бог?

Непрочетено мнение от time » 28 дек 2008, 17:59

Здравей, ntsk!
Прав си! :)