ЛЮБОВТА...

men
Мнения: 978
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

ЛЮБОВТА...

Непрочетено мнение от men » 21 май 2009, 17:10

Една интересна статия от писателя Христо Карастоянов...
Какво значи любов според децата…

„Помогнах му да поплаче”
ХРИСТО КАРАСТОЯНОВ

„Всеки трети тийнейджър е жертва на насилие"; „57 на сто от децата гледали бой в междучасието"; „Училището по-страшно от улицата"; „Всяко четвърто дете е жертва на системен тормоз в училище"; „Родители и подрастващи смятат, че насилието се корени в дома"...
И така нататък... — това са заглавия от един единствен ден в българската преса.
И точно тогава някъде из мрежата ми попадна това, което с удоволствие ще ви преразкажа с надеждата, че поне в празничните дни ще погледнете с други очи към... децата.
Та, на деца между 4 и 8 години задали въпроса: „Какво според тебе значи любов?" И вижте какво отговарят те...
„Когато някой те обича, той произнася името ти различно. Ти просто знаеш, че името ти е чисто, произнесено от него." (Били — 4 години.)
„Любов е, когато ти отиваш да си купиш нещо за ядене и даваш на някого повече от твоя чипс, без да искаш той да ти дава изобщо от своя." (Криси — 6 години.)
„Любов е това, което те кара да се усмихваш, когато си тъжен." (Тери — 4 години.)
„Любов е, когато мама прави кафе на татко и сръбва от чашката му, преди да му я даде, за да е сигурна, че е хубаво и няма да го опари." (Дани — 7 години.)
„Любов е това, което е в стаята с теб на Коледа, ако ти спреш да отваряш подаръците си и се заслушаш." (Боби — 7 години.)
„Любов е, когато една стара жена и един стар мъж са още приятели, макар че се познават много добре." (Томи — 6 години.)
„Мама ме обича повече от всеки друг. Никой друг не ме целува, преди да си легна." (Клер — 6 години.)
„Любов е, когато мама дава на татко най-хубавото парче от пилето." (Илейн
— 5 години)
„Любов е, когато мама вижда татко - мръсен и потен, и въпреки това му казва, че е по-хубав от Робърт Редфорд." (Крис — 7 години.)
„Любов е, когато кученцето ти те близва по лицето дори и тогава, когато си го оставил цял ден само." (Мери-Ан — 4 години.)
„Зная, че по-голямата ми сестра ме обича, защото ми дава всичките си стари дрехи, а после трябва да излезе и да си купи нови." (Лорен — 4 години.)
„Когато обичаш някого, клепачите ти подскачат нагоре и надолу и очите ти излъчват звездички." (Карен— 7 години. )
Всички са готини, но лично мен ме зашеметиха отговорите на две от децата. Ето:
„Ако искаш да се научиш да обичаш по-добре, трябва да започнеш с хората, които мразиш." (Ника - 6 години.)
А другото беше:
„Наистина не трябва да казваш на някого „Обичам те", ако не мислиш така. Но ако го мислиш, то трябва да му го казваш много пъти, защото хората забравят." (Джесика — 8 години. )
Струва си да го запомним, нали? Защото хората наистина забравят!
Тогава може би ще разберем и историята за онова четиригодишно момченце, чийто възрастен съсед наскоро изгубил съпругата си. Когато малкото дете видяло, че мъжът плаче, отишло в двора на господина, покатерило се в скута му и останало седнало там. Когато се върнало при майка си, тя го попитала какво е казало на съседа, а малчуганът отвърнал: „Нищо, само му помогнах да поплаче".

Saint Denis

Re: ЛЮБОВТА...

Непрочетено мнение от Saint Denis » 25 май 2009, 11:08

Нещо, което преди време силно ме впечатли:

"Любовта стопява страха. Не можеш да се страхуваш, когато усещаш любов. Тъй като всичко е енергия, а любовта обхваща всички енергии, всичко е любов.”

“Когато обичаш и не се страхуваш, можеш да прощаваш. Можеш да прощаваш на другите и да прощаваш и на себе си. Започваш да гледаш на нещата от правилния ъгъл. Вината и гнева са отражения на същия страх. Вината е тих гняв, насочен на вътре. Опрощението премахва вината и гнева. Те са ненужни, вредни чувства. Дай прошка. Това е акт на любов."

“Гордостта може да ти попречи да простиш. Гордостта е една от проявите на егото. Егото е преходно, неистинското аз. Ти не си твоето тяло. Ти не си твоя ум. Ти не си твоето его. Ти си нещо много по-голямо от тях. Имаш нужда от егото си, за да оцелееш в триизмерния свят, но имаш нужда само от тази негова част, която обработва информация. Останалото – гордост, надменност, отбранително поведение и страх – е безполезно и даже вредно. Останалото его те отделя от мъдростта, радостта и бог. Трябва да отидеш отвъд егото и да откриеш истинската си същност. Тя е непроменливата, най-дълбоката част от теб! Тя се чувства сигурна и доволна, изпълнена е с мъдрост и любов.”

“Аза може да бъде подложен на терапия. Разбирането е терапия. Любовта е най-великата терапия. Терапевтите, учителите и духовните водачи могат да ти помогнат, но само за ограничено време. Посоката е навътре и рано или късно сам трябва да тръгнеш по пътя навътре. Макар че, всъщност, ти никога не си сам.”


“Само любовта е истинска”, Браян Уайс

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост