Седемте велики тайни на Космоса

Тук може да предложите ваши или чужди книги за четене и обсъждане. Можете да прикачвате текстови документи.
Вселик човек
Мнения: 121
Регистриран: 01 фев 2015, 15:19

Седемте велики тайни на Космоса

Непрочетено мнение от Вселик човек » 14 мар 2016, 09:40

Степан Викентевич Стулгинскис принаждежи към онова довоенно поколение изследователи на творчеството на сем. Рьорих, което първо е възприело идеите на Тайната доктрина на Агни Йога. Той е бил в непосредствен контакт с членовете на семейство Рьорих и може би това е една от причините книгата погрешно да се приписва на Николай Рьорих.

В книгата са използвани материали от от "Тайната доктрина" и "Разбилената Изида" на Елена Блаватска и "Агни Йога" на Николай Рьорих.
В Многолога към Ти си това подробно е дискутирано учението на така нареченото "Теософско общество" на Елена Блаватска, но аз просто не можех да се сдържа да не приложа следния цитат от настоящата книга, който за пореден път показва как индусите тотално са се забатачили в собственото си незнание, а след тях орди от фанатизирани последователи повтарят като папагали:
Какво е това Аз?
Аз преживях няколко смърти, сваляйки през определени промеждутъци от време една след друга всички свои временни обвивки, плътното и ефирното тяло, след това тялото на чувствата и накрая тялото на мисълта. И сега останах сам със себе си, без да имам повече какво да отхвърля, значи по-неумиращ, значи - безсмъртен, вечен... Какво е това безсмъртно вечно Аз?

То е триединно. Най-висшата част - това е частица от божественото, искрата на духа - Огън, Лъчът на Абсолюта: на Изток тя се нарича Атма. Това божествено ядро е затворено в Будхи - духовната душа, духовния разум, „тялото на блаженството", това, което се нарича „сърце“, способността за прозрение, способността да проникваш в същността на нещата чрез мигновено озарение - интуиция или чувство.

Съединението на Атма и Будхи образува „зърно на духа" - божествената вечна монада. Това огнено зърно на духа е неунищожимо и неизменно, нерушимо и вечно. То е еднакво при всички хора, то е безсъзнателна основа на всеки човек.
Около зърното на духа се натрупва и расте съзнанието на човека - Манас или „Мислител". Това е висшият разум, умът на абстрактното мислене, „умът на идеите", самосъзнанието. Той съответства на логиката на огнения синтез, озарен от светлината на интуицията.
Това е нетленна съкровищница на всички.

***

След това идва четвъртият принцип - „тялото на мисълта" - това е конкретният ум, интелект или разсъдък. Над него е петият принцип: „огненото тяло “ - това е абстрактният или висш ум, Мислителят или Манас - това е вече безсмъртната част на човека. И накрая най-висшата част на душата (също безсмъртна) - това е шестият принцип: Духовният ум, духовното съзнание, Буддхи - интуицията или чувствознанието. Това всъщност е сърцето. Над него е само седмият принцип - висшето Аз на човека - Атма: искрата от божествения огън на Духа - на Абсолюта, облечена от шестия принцип на Буддхи, отделена чрез него от. Океана на Космическия Огън.

7_tajni.doc
(787.5 KиБ) Свален 156 пъти

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост