Събрани произведения от Рамана Махарши

Тук може да предложите ваши или чужди книги за четене и обсъждане. Можете да прикачвате текстови документи.
tribalizm
Мнения: 7
Регистриран: 31 авг 2013, 08:56

Събрани произведения от Рамана Махарши

Непрочетено мнение от tribalizm » 31 авг 2013, 16:30

Изображение


Събрани произведения от Рамана Махарши

Предисловие от Т.К. Сундареша Айер

(Преведено от Тамилския Оригинал)


Това е Тируваннамалай, свещеното място, където Аруначала, центърът на земята, привлича търсещи, които са богати на тапас и дава освобождение на тези, които просто мислят за него. Бхагаван Шри Рамана Махарши, който е с формата на Дакшинамурти и винаги пребивава в Себето, украсява това място, за да даде възможност безброй души да постигнат освобождение от самсара и да достигнат радостта на необратимото блаженство. Той дава Милост от неговото състояние на върховна тишина. Неговото изключително състрадание тече като река. Тези Рамана Нул Тхиратту (Събрани Произведения от Рамана Махарши) са златна работа, те са нектар, те са неговия прасад за нас.

Заради нашите добри заслуги и късмет, тази композиция от различни типове – проза, поезия, диалог и песни – е достъпна в тази работа. Учените и не толкова учените също могат, в съответствие с тяхното ниво на разбиране, да ги четат и да бъдат облагодетелствани.

Шри Аруначала Стути Панчакам (Петте химна за Аруначала), първата част на работата, беше композирана в ранните дни, когато Шри Бхагаван, тъкмо започваше да говори, прекъсвайки мауна. Те са приливът на самото Себе. Поклонниците биха били възхитени да преминат през обяснението на бхакти и джнана, дадени от самия Рамана Мурти. Той е Висшето Битие и то идва от неговото Сърце. Това негово откровение потвърждава неговия собствен стих в Акшара мана Малай: “Всеки един е Самата Реалност, Ти покажи Твоята Природа, о, Аруначала!”

Разглеждайки Упадеша Нун Малай, втората работа на тази компилация:

Упадеша Ундияр (Същността на Наставленията) беше написана в отговор на искане от поклонник, Шри Муруганар. Той започнал композирането на Тирувунияр, но искал Бхагаван да го води. Шри Бхагаван написал останалите от стиховете сам и така завършил тази велика работа.

Улладу Нарпаду (Четиридесетте Стиха) и тяхното приложение бяха написани в отговор на исканията на поклонници от време на време. Екатма Панчакам (Петте Стиха за Себето) бяха композирани първо на Телугу и впоследствие преведени от самия Шри Бхагаван на Тамил. Аппала Патту (Песента на Поппадума), специално композирана от Шри Бхагаван, когато неговата майка Алагаммал искала да помогне при приготвянето на аппалам, е чудесно произведение. Когато Муруганар композирал паллави и анупаллави (първата и втората част) на песента Анна Виддай (Себепознанието) и не можал да продължи с останалите, той потърсил помощ от Шри Бхагаван. Шри Бхагаван изпълнил неговата молба и завършил чаранамс (третата част). Цялата песен сега е много добре позната. Тези Упадеша Нун Малай (Оригинални Произведения) стават все по-сладки и по-сладки, когато ги вкусваш (четеш). Колкото повече чете човек, толкова повече се посвещава. Поклонниците ще научат това от собствен опит.

След този празник на Знанието имаме божествените думи на Шива и Кришна, преведени от самия Шри Бхагаван. Така имаме Деви Калоттарам – Джнана Ачара Вичара Паталам (дадено от Шива на Парвати), Сарваджнаноттара – Атма Сакшаткара Пракаранам (дадено от Шива на Кумара) и Бхагавад Гита Сарам (същността на Гита, дадена от Господ Кришна). Преводите от оригинален Санскрит на Шри Шанкарачаря на Дакшинамурти Стотра (Химн за Дакшинамурти), Атма Бодха (Знанието за Себето), както и Гуру Стути и Хастамалака Стотра (композирана от негови ученици) от третата част.

Четвъртата част съдържа преводи в проза на Вивека Чудамани и Дриг Дришя Вивека на Шанкара.

Накрая идва Арул Моли Тхокуппу (Думи на Милост) съдържащи три работи – Нар Яр (Кой съм аз?), Вичара Санграхам и Упадеша Манджари (Духовни Наставления). Нар Яр съдържа инструкции от Шри Бхагаван, получени от Шри Шивапракашам Пиллай и компилирани от него. Въпреки че е кратка, тази работа улавя Сърцето по удивителен начин. Наставленията на Вичара Санграхам (Себеизследването) били дадени от Шри Бхагаван в писмен вид в отговор на запитвания на Гамбхирам Сешайя. Шри Бхагаван нямал навика да говори по това време. Особеността на тази работа е, че Шри Бхагаван дава наставления за пътища като карма, бхакти и т.н. Това било необичайно, тъй като той давал предимно метода на Себеизследването. Евентуалната причина за даването на инструкции за други пътища била, че самият питащ беше ги следвал. Упадеша Манджари е компилация от изказвания на Шри Бхагаван от Садху Натананада.

Сигурно е, че чрез силата на нектарните думи на Бхагаван Шри Рамана Махарши съдържащи се в тази работа, вярата в Господ ще нарасне и борещите се души ще могат да се освободят от всички видове страдания и да постигнат върховна радост от безкрайното блаженство.


Ом Тат Сат

Шри Раманарпанмасту

Книгата е под формата на бележки в българска страница на Шри Рамана във Фейсбук: https://www.facebook.com/note.php?&note ... 5262851173

tribalizm
Мнения: 7
Регистриран: 31 авг 2013, 08:56

Re: Събрани произведения от Рамана Махарши

Непрочетено мнение от tribalizm » 08 сеп 2013, 16:15

“Be As You Are – The Teachings of Sri Ramana Maharshi” by David Godman
Глава 17: Съзидателни теории и реалността на света
http://kosmicheskovreme.com/?p=1689

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта