Ето за това говоряalex написа:правилното разбиране на света ще доведе до практическо приложение което няма да може да се оспори

Ето за това говоряalex написа:правилното разбиране на света ще доведе до практическо приложение което няма да може да се оспори
Правилното разбиране има смисъл само тогава, когато има разбиращ - сиреч пак стигаме до субективния фактор. И изобщо - как бихте дифинирали що е то обективно в контекста на този разговор?miromiv написа:Ето за това говоряalex написа:правилното разбиране на света ще доведе до практическо приложение което няма да може да се оспори
За да има въздействие от едно „нещо“ върху друго „нещо“, необходимо условие е, те да бъдат еднакви по същност. (sum е дал интересни примери в това отношение още в началото на книгата си „Ти си това 2“) Щом е изпълнено това условие, не е възможно при взаимодействие между две или повече (най-общо казано) неизолирани системи, да не настъпят някакви динамични промени – елементарна физика (и здрав разум).miromiv написа:Обективно е когато ʼʼнещотоʼʼ остава непроменено дори след въздействие на субективният фактор.
Проблемът идва, ако са коренно противоположни.Свободния Дух написа:Резултатите от наблюдението ще бъдат приблизително еднакви
За кого е проблем и какъв е точно проблема?miromiv написа:Проблемът идва, ако са коренно противоположни.
За мен е проблем, защото не знам колко е достоверността на опитността, чуждата и моята.Свободния Дух написа:За кого е проблем и какъв е точно проблема?
Опитността се придобива от субекти, затова е винаги... субективна.miromiv написа:За мен е проблем, защото не знам колко е достоверността на опитността, чуждата и моята.
Уйде коньо у рекатаСвободния Дух написа:зависи изцяло от качествата на придобиващия я субект
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта