Реших да отворя отделна тема за гробницата, намираща се край хасковското село Александрово.
Всъщност може би по-правилно е да се каже
храмът при Александрово, понеже вече установихме в темата за Свещари по какъв начин са се използвали така наречените куполни "гробници".
Още повече, че вече има отделен раздел специално за този тип храмове, така че няма как да не обърнем полагащото се внимание и на този уникален комплекс.
Оригиналният храм за съжаление не е достъпен за посетители, но в близост до него е построен музей, в който е направено негово пълно копие. Също така има изложени и много интересни артефакти, открити от района на Хасково и на т.нар. гробница. Всичко е направено, както се казва, с акъла си - аз поне останах впечатлен, когато посетих мястото за първи път. Отворено е за посетители и определено си заслужава да се види.
Всичко това е построено чрез средства, получени като дарения от Япония, което си е абсолютен жест на благородство от страна на японците.
Вътре не е позволено да се снима. И трите пъти когато посетих музея, не успях да снимам, така че не мога да представя снимков материал. Успях да направя само едно клипче, но мисля че няма нужда да го публикувам.
Доколкото разбрах, sum скоро е посетил мястото и в крайна сметка са били по-благосклонни към него, като са го оставили да направи няколко снимки.
Сега аз ще покажа няколко фотоса от външната страна на музея, а също и на самата могила, под която се намира оригиналния храм. Той буквално е на стотина метра от копието

.
Надявам се sum да представи някои от по-интересните снимки от вътрешността, за да можем да обсъдим по-подробно как точно се е използвал храма.
Ето няколко от моите снимки:
Прикачени файлове:
P2190071.JPG [ 155.82 KiB | Прегледано 15 пъти ]
Прикачени файлове:
P2190073.JPG [ 683.76 KiB | Прегледано 15 пъти ]
Прикачени файлове:
P2190074.JPG [ 686.19 KiB | Прегледано 13 пъти ]
Прикачени файлове:
P2190076.JPG [ 678.98 KiB | Прегледано 12 пъти ]
Когато миналата година за пръв път отидох до мястото, реших да мина първо през могилата, където е истинската гробница /вижда се на последната снимка/, но имаше охрана и не ме пуснаха. Също така има ограда около нея и входа е блокиран. Казаха ми, че външни лица не могат да влизат вътре, защото храмът се рушал и сега се опитвали да запазят това, което е останало.
Наложи се да се задоволя само с копието, което както ми разясниха, било абсолютно точно.
Още при влизането в голямото помещение където е купола, ми направи впечатление, че няма каменен ковчег или нещо подобно, което да може да бъде покрито с капак. Напротив, имаше си каменно ложе, идеално за лягане! Попитах намерени ли са човешки останки вътре, но ми казаха че е нямало открити такива. Още тогава се чудех как така официално са обявили подобно място за гробница... И разбира се да не забравяме датировката - 4 век пр.н.е. ...
Значи те първо не могат да решат със сигурност гробница ли е или храм, при условие, че грам кости няма вътре, но датировката е ясна като бял ден... брао бе господа, не ви е срам...

...както и да е...
Друго, което ми направи впечатление, беше фигурата точно в средата на тавана. Казаха ми, че това е тракийска двойна брадва, един вид оръжието на владетеля. Тази брадва имала символично значение, защото от единия край била оцветена с червено, а от другия с черно /или тъмно синьо/. На мен друго ми мина през ума, но реших да си замълча и да продължа с огледа. По стените в кръг се виждаше изрисувана интересна сцена. Направиха ми впечатление животните, които участваха и разположението на хората. Разбира се веднага ми беше обяснено от "съгледвачите", че това е ловна сцена, на която се вижда владетеля и още няколко други от обкръжението му...
Също така ме впечатлиха някои от намерените предмети в околността, които бяха изложени в няколко витрини. Видях статуетка на Кибела, но на табелката пишеше "Деметра".
Имаше и части от златни украшения, както и накити от материал, чието име ми убягва в момента, които бяха датирани, забележете, от около 5000 г. пр.н.е. и нагоре! Точно те ме удивиха най-много! Значи не само във Варна имало от онуй... "най-старото злато в света"...
Но нека да изчакаме снимките на sum и после евентуално ще коментираме с повече подробности.
Това е засега от мен.
Ако някой разполага с някакви лични материали или интересни такива от нет-а, може да ги публикува и да ги обсъдим.