ТИ СИ ТОВА ◦◦◦ Tat Tvam Asi ◦◦◦ Thou Art That

Форум за Познанието
Дата и час: Съб Дек 16, 2017 7:57 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: АЛАНО-БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ
Ново мнениеПубликувано на: Вто Ное 24, 2009 11:09 pm 
Прочетете тази статия на д-р Живко Войников за АЛАНО-/ПРА/БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ.

Ето малко откъси от нея:
„Официалната ни наука причислява прабългарските рунически надписи към групата на тюркските руни, без да се задълбочава повече в проблематиката, или да прави сериозни опити за тяхното дешифриране. Основната заслуга за разчитането им, има Г.Турчанинов изследвал аланските (староосетински) надписи известни като донско-кубански надписи, откривани върху територията на Кубратова България, Кабардино-Балкария, Осетия и по-късната салтомаяцка археологическа култура, чийто носители са алани и прабългари. П.Добрев прилага успешно методиката на Турчанинов за прабългарските надписи откривани на територията на Балканите. Така днес имаме сравнително голям набор от дешифрирани алано-прабългарски рунически знаци.
В сирийската хроника “Седемте езика” на Евсевий Кесарийски, аланите се съобщават сред народите имащи своя писменост, наред с гърци, ивери (грузинци), римляни, арменци, мидийци. В “Пасхалната хроника” на Георги Синкел, от 37-те народа, произлезли от Яфет, имат своя писменост: гърци, амореи (арамеи), алани, римляни, арменци, грузинци, кападокийци, сармати, скити, бастарни (б.а. вероятно бактрийци, тъй като не е известно обитавалите около Дунавската делта бастарни – народ с неясен келто-германски произход, да са имали писменост). /НП-ПНД-ДМ-сс-ВС,стр.336-339/ Арабският автор Абдул Фарадж Мухамед ибн Надим, в своята книга “Наука за писменостите”, посочва различните видове писмености. Съобщава за арабското, сирийското, набатейското, еврейското, персийското, гръцкото писмо. Германските рунически букви на саксонци и лангобарди, са наречени от автора “акисталики”. За тюрките ибн Надим пише че нямат писминост, а владетелите им изпращат посланията си под формата на стрели с нанесени резки. За българите пише че имат собствена писменост, която прилича на писмената от страната Туббат (Тибет), Китай и писмеността на Мани (манихейското писмо). За хазарите, казва че използват сирийско писмо. /АГ-СМПСР,стр.241/ Ибн Надим пише в края на 10 в. (987-88 г.). Тогава в България, по времето на цар Самуил, се употребява кирилското писмо, което е сходно с гръцкото и латинското, но не и с китайското. Явно авторът е изполвал по-стари сведения, визиращи глаголицата или нейната протоформа – алано-прабългарските рунически букви.”

И още:
„Според проф. Васил Йончев глаголицата произлиза от т.нар. „руни“ или „неизвестни знаци“ от прабългарските надписи от Преслав, Плиска, Мадара, Муфтарлар, Равна и др., и се подчиняват на една и съща фигура-модул, като спазват един основен принцип на изграждане, с тази разлика, че „руните“ са сричкова азбука. Идеята си излага в книгата в книгата „Древен и съвременен български шрифт“, издадена в 1982 г. Тези модули са , отразяващи представата за Вселената и Земята. По такъв начин Константин-Кирил Философ е въплатил теологичното начало. Проф. Йончев изтъква, че „цикълът завършва, когато всички линии от фигурата-модул се покрият и изпълнят от формите на буквите. Цикълът е контролна мярка. Той може да се изпълни от три, четири или повече букви. Всяка буква е начален знак на едно понятие“.
При работа с модула, Константин Философ не излиза извън границите му, освен при две букви, които носят смисъл на названия на астрономически тела, Земя и Слънце. Важна роля във фигурата-модул играе хоризонталната линия, символизираща разделянето на въздуха от водата. Фигурата-модул има две форми – основна и обла.
За кирилицата проф.Йончев изказва мнение, че тя е „устроената“ от Константин Философ азбука – съдържа 24 гръцки и 14 нови букви.
Аз също съм убеден че, глаголицата отразява по-старото алано-прабългарско руническо писмо. Но изобщо не мога да се съглася с хипотезата на Йончев и неговите изкуствени философски постороения. Разбира се когато е излагал идеята си, все още нищо не се знаеше за прабългарскито руническо писмо. Както се вижда нещата са пределно прости. Алано-прабългарското писмо е основата, върху която Константин-Кирил добавя три основни символа – кръг, кръст и триъгълник, символизиращи възкресението, разпятието и светата троица, т.е. езическото писмо е трябвало да се „облагороди” да се превърне в християнска писменост, на която ще се пише божието слово.
От алано-прабългарското писмо, като негови производни, са се съхранили и някои кирилски букви – ч, ш, щ, ц, џ, ъ, ь, ю, я, . Г.Турчанинов също отбелязва че много от глаголическите и кирилските букви показват пряк паралел към аланското писмо. Само че не може да си обясни как е станало това въздействие. Причината е че разглежда аланското, в това число и „донско-кубанското” писмо изолирано, като чисто „аланско” и игнорира прабългарите и техните руни от тази общност, по понятни причини – безапелационното приравняване на древните българи към тюркските народи, особено в 70-те год.на 20 в., когато е писал книгата си.”

Целия текст можете да прочетете на този адрес:
http://www.protobulgarians.com/PODSTRANITSA%20NA%20DR%20ZHIVKO%20VOYNIKOV/Spisaak%20na%20statiite.htm - 19-а статия, част 1

*Авторът е използвал определението "прабългарска", от което категорично се разграничавам. Терминът, който е правилен и съотносим с тези при другите народи, е "древни българи". Нали няма прагърци или праруси или прафранцузи? :idea: ...
Руско-гръцката шайка /поздрави за ВладПомак/ нарочно са нарекли "прабългари" старите българи, за да отрекат факта, че ние имаме много древни предци. Българи, а не прабългари. Много по-древни от беотийскто племе и варягите! При това са се наричали българи и са създавали държавИ с име България.
Кога русите са наречени "руси" и кога гърците - "гърци" - вече всеки знае! Макар че повечето мълчат и си траят...

Лошото е, че "българските" "учени" също пригласят на руско-гръцките манипулации и си чакат спокойно пенсията...

Та как ще коментирате прочетеното?


Върнете се в началото
  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2008 - 2013 форум "ТИ СИ ТОВА"