ТИ СИ ТОВА ◦◦◦ Tat Tvam Asi ◦◦◦ Thou Art That

Форум за Познанието
Дата и час: Сря Дек 13, 2017 2:49 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 296 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 26, 27, 28, 29, 30
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Кражбата I
Ново мнениеПубликувано на: Чет Ное 25, 2010 1:43 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:01 pm
Мнения: 50
Във връзка с названието елини ми беше много любопитна тази гръцка статия.
http://www.globalpolitician.com/25029-greece
- Йоаннис Фиданакис. В търсене на произхода на древните траки
За съжаление точно за тази дума авторът е допуснал странна фактическа грешка. Но поне в прав текст си признава, че думата е от пелазгийски произход!!
Хелиос е по-късно име в сранение с Елена (ЕлЕна - Богиня Първа, изначална) или Ела. То е название на Бога-Син, който в българските песни се ражда на Коледа като Сур елен. Това е образ от патриархалната епоха. Но както всеки митологичен образ, съдържанието му е твърде широко. Понякога (пример - женските свещенослужителски гробове от Аладжа Хьоюк в Анатолия) Сур-елените са жени. В духовен смисъл всяко просветлено същество може да бъде наречено Елен, т.е. Слънце. (Също и Змей). Защото Духовното тяло на човека представлява светлинна сфера със собствено излъчване, нещо като слънце.
С други думи, по подобие на заварените пелазги-траки, гърците са се самонарекли "духовни същества" - или техни потомци да кажем.
Интересно е, че това название е било дадено именно от Александър - човек, свързан с тракийската култура. Струва ми се, че на него твърде силно му се е искало да бъде признат за просветлен - затова и е поискал от персийските свещенослужители да получи посвещение. Искал е май освен това да завладее старите тракийски територии, които е смятал за "еленски" от най-стари времена??


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кражбата I
Ново мнениеПубликувано на: Чет Ное 25, 2010 7:07 pm 
Веста много въпросителни избуяха в ума ми от поста ти. :roll: Това за Александър звучи логично и не мога да го отхвърля като хипотеза.....струва си да се помисли по въпроса :D
А за изначалния смисъл на духовното същество елен.. тъкмо навреме повдигаш въпроса ,защото вчера sum пусна във форума снимка от скално изображение на медитиращ човек и до него Великата Майка. На скалата много ясно е изрисувано как част от нея се трансформира в елен.. а друга в лъв. :idea:
Невероятно знание на скалата са ни оставили предците и супер обяснено от sum
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... 7&start=10

( виж последния пост от страницата )


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кражбата I
Ново мнениеПубликувано на: Пет Ное 26, 2010 1:27 am 
Offline

Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:01 pm
Мнения: 50
Иво, много ти благодаря за препратката - и браво на ntsk за откритието и за невероятната обработка на снимките!!! - хиляди благодарности на вас и на всички!!
Особено ме впечатли идеята, изказана така простичко чрез лъча: духовното тяло=слънцето на човека отначало се появява като "златна ябълка" в областта на гърдите.
Още не съм съвсем наясно с лъвовете. През неолита те (или леопарди, големи котки изобщо) са били почитани като хипостази на Богинята в Мала Азия - но не и тук по нашите земи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кражбата
Ново мнениеПубликувано на: Пет Апр 01, 2011 7:18 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Апр 01, 2011 6:59 pm
Мнения: 1
sum написа:
Jonathan, идеята ти е страхотна! Но пусто все не ми стига времето. Така че, няма как да я разработя… но пък на учените каква им е работата?..
~~~~~~~~~~
Меn, да доуточним, че сатирите са и без опашки.
~~~~~~~~~~
AiKi, добре си се сетил за разликата между книга и свитък.
~~~~~~~~~~

Понеже темата е посветена на кражбата на тракийската история и култура реших да ви представя нещо уникално. Става въпрос за монети, които снимах отново в музея в „Пергамон” в Берлин.
Не си мислете, че ще ви представя някакви си тенекиени монети, защото на снимките ще видите каменни монети с много интересни фигури по тях. На най-малката монета е изобразена костенурка, на по-голямата куче, на следващата кон, на още по-голямата бик, а на най-голяма каменна монета е представена жена в профил.
Всички монети от втория ред са изобразени с фигурата колело с шест спици.
Вижте снимката, за да имате реална представа за какво иде реч:
Прикачени файлове:
1.jpg

Виждате ли как са направени и подредени каменните монети по-големина… нещо като нашите стотинки – 1, 10, 20, 50, 1 лев.
А сега вижте и третия ред на каменните монети:
Прикачени файлове:
2.jpg

От дясно на ляво на първите две монети отново има женски профил, но на третата има лотос с огледално изображение, а на четвъртата човешка длан.
Нека сега видим какви монети има още на същия трети ред:
Прикачени файлове:
3.jpg

На петата монета се вижда цвете, на шестата отново костенурка, а на седмата най-малка монета има лешник /поне на това ми прилича/.

Лично за мен каменните монети са тракийски и много древни, защото, първо са направени от камък, и второ, същите животински образи, както и цветята ги има изобразени на много тракийски керамични съдове, златни украшения, накити, корнизи, украси и прочее. От артефактите на Балканите става ясно, че образите от каменните монети са характерни елементи само за тракийската култура!
…Гледах с изумление към експонатите от витрината, когато обърнах поглед към табелката с надписа и прочетох, че каменните монети са… римски… от 3 в.пр.Хр..
Егати тъпнята… 3 в.пр.Хр!?! /вечна му памет на Чудомир/
Значи по нашите земи хората са обработвали злато и сребро още от 6-5 хилядолетие преди Христа, познавали са отлично бронза и металите, водили са войни целите облечени със златни доспехи /както били в злато конете и колесниците им/, секли са монети /например Одрисите през 5-3 в.пр.Хр. са владеели земите от Пловдив до Босфора и са секли много монети/… И не щеш ли... изведнъж същия народ изпада в кома и безпаметност, като забравя хилядолетните си умения, и през 3 в.пр.Хр. започва наново да прави каменни монети, възстановявайки своите свещени образи на тях.
Брей че постановка…
А да бе… забравих, че това всъщност са римски, а не тракийски монети. Ето го и надписа:
Прикачени файлове:
7.jpg

/Без коментар/

А ето и още две снимки на стари каменни пари. Важно е да се отбележи, че това не са монети, защото са с формата и размерите на нашите банкноти. Ето как са изглеждали например древните 50 лева:
Прикачени файлове:
5.jpg

Случайно да сте виждали същия елемент при тракийските артефакти?..
А ето как са изглеждали древните 100 лева:
Прикачени файлове:
6.jpg

Защо ли бикът присъства на най-голямата каменна банкнота?.. Защо на банкнотата не е представен например червей, ами бик?!.. Че си е извъртял главата хубаво да му се видят двата рога и черепа…
Брей че загадка…
Всъщност над бика има надпис.
Можете спокойно да пратите снимката на специалисти, за да разчетат надписа.
Много ще е интересно да разберем какво пише и каква е тази писменост, нали?

Здравейте на всички. Една поправка AES SIGNATUM не са каменни,метални са Бронз,мед и др.


Последна промяна Anonymous на Пон Апр 04, 2011 10:07 pm, променена общо 1 път
Постингът със снимките, който е цитиран тук, се намира на 17 страница от настоящата тема.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кражбата I
Ново мнениеПубликувано на: Пон Дек 05, 2011 5:28 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Сеп 20, 2010 1:01 pm
Мнения: 6
:sunny: + Благодаря, че ме цитирате! Но във същия текст подсказвам още нещо, а именно че градът който сега познаваме, като Атина, всъщност се е казвал ЛА ТИНА! Жената на Слънчо - ТИН! А под такова име познаваме една общност известна като ТИНИ и по късно като ЛА ТИНИ!? Известно е, че Бог със същото име - ТИН са имали Етруските!? Или самоназоваващи се РАсена!? :sunny:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кражбата I
Ново мнениеПубликувано на: Вто Дек 06, 2011 11:19 am 
Offline

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 11:41 pm
Мнения: 98
Здравей Horbat

Предполагам, че ти е известно още едно обяснение за произхода на името АТИНА(богинята и града) – АТ-ина от АТ…ТАТ(баща, татко), т.е. ТАТина. Богиня Атина е дъщеря, не на кой да е, а на Зевс – БАЩАТА на боговете, тя е ТАТЮВАТА ЩЕРКА.


Философията и начина на мислене на древните е доста по-различен от този на днешните хора. Във всяко име, в отразяването на всяко събитие, във всяка мисъл те влагат МНОГОЗНАЧЕН СИМВОЛИЗЪМ. Имената, събитията и мислите им изобщо, биха могли да се тълкуват НЕ ЕДНОЗНАЧНО, а МНОГОЗНАЧНО в зависимост от „ъгъла”, от който ще бъдат погледнати. В тази символика е прилежно закодирана изключително важна информация.


Така, че напълно е възможно и двете интерпретации на името АТИНА да са абсолютно правилни. Най-вероятно даже тази за ЛА ТИНА да е по-старата.


Поздравявам те за „Разсипаната ИСТО+ОРИА на БОЛГ+АРИА!”.
Много вярно си схванал нещата!


Кулиян Блъгар


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 296 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 26, 27, 28, 29, 30

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2008 - 2013 форум "ТИ СИ ТОВА"