ТИ СИ ТОВА ◦◦◦ Tat Tvam Asi ◦◦◦ Thou Art That

Форум за Познанието
Дата и час: Пон Юни 26, 2017 8:29 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 144 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Невидимите убийци в храната ни
Ново мнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 7:20 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Дек 17, 2008 1:59 am
Мнения: 378
http://www.facebook.com/poznanieto

"НЕВИДИМИТЕ УБИЙЦИ В ХРАНАТА НИ" - 1 част

Както преди време беше казал нашият известен фитотерапевт, природолечител и хомеопат д-р Атанас Михайлов, пазарът се наводни с вносни хранителни стоки. Купуваме ги, примамени от шарените етикети и опаковки. И невинаги знаем какво купуваме. Всяка компания обаче може да произвежда три категории от един и същ продукт: за вътрешно потребление, за експорт в развитите страни и за износ в развиващите се страни. Именно към третата категория се отнасят 80 на сто от хранителните продукти и напитки, насочени за експорт от Северна Америка и Западна Европа към източния пазар. Единственото изискване към вносителя е на опаковките да са обозначени със символи различните хранителни добавки, подобряващи вида и вкуса на продуктите. И така в стил и вълкът сит, и агнето цяло - производителите са предупредили потребителите, потребителите съответно нищо не са разбрали от кодираното предупреждение.

Когато пазарувате, създайте си навика да четете написаното на опаковката на стоката. Ако откриете дори един от горепосочените символи, би трябвало да помислите дали да я консумирате.

КАКВО ОЗНАЧАВАТ БУКВИТЕ

E 123 - високо концентриран червен оцветител за кексове, желета и сладка. Забранен за употреба в САЩ от 1976 г. Още се използва в Австралия и някои други страни.

Е 102 - татразин - жълт оцветител в леки алкохолни и безалкохолни напитки като лимонада и други. Британската асоциация на хиперактивните деца HASCG не препоръчва консумация на храни с това обозначение.

Е 120 - червен оцветител, който е в графа на HASCG - опасни .

Е 124 - ярко червен оцветител, който може да причини алергични реакции при астматици и алергични към аспирин. HACSG препоръчва да се избягва.

Е 127 - еритрозин, червен оцветител, който се използва за бисквити и сладкиши. Той може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм.

Едни от най-популярни консерванти - бензоена киселина и нейните соли, масово се използват при домашно консервиране. Те могат да се открият в безалкохолните напитки. Някои от тях имат нежелани ефекти върху здравето.

Е 210 - бензоена киселина се добавя към безалкохолни напитки и сокове.

Е 211 - натриев бензоат се използва често у нас за приготвяне на кисело зеле и други туршии, тъй като прекъсва ферментацията. HACSG съветва да се избягват, тъй като употребата им е свързана риск от рак.

Е 212 - калиев бензоат може да отключи алергична реакция при чувствителни хора.

Е 214 - етил 4 - хидрокси бензоат е забранен за употреба в Австралия.

E 338 - фосфорната киселина може да причини разстройство на стомаха, да наруши калциевия метаболизъм, като засили извличането на селен от организма. Това предразполага към злокачествени тумори и сърдечни заболявания. Затова британците съветват употребата й да се ограничи до минимум.


SOS

ОПАСНИ

Е-102 Е-124
Е-120 Е-127

МНОГО ОПАСНИ

Е-123

ЗАБРАНЕНИ

Е-103 Е-111
Е-105 Е-121
Е-125 Е-130
Е-126 Е-152

ПОДОЗРИТЕЛНИ

Е-104 Е-141
Е-122 Е-150
Е-171 Е-173
Е-180 Е-241
Е-477

РАКОВООБРАЗУВАЩИ

Е-131 Е-210
Е-142 Е-211
Е-212 Е-215
Е-213 Е-216
Е-217 Е-330
Е-240

РАЗСТРОЙСТВО НА ЧЕРВАТА

Е-221 Е-223
Е-222 Е-224
Е-226

ВРЕДНИ ЗА КОЖАТА

Е-230 Е-238
Е-231

ОБРИВИ

Е-311 Е-313
Е-312

ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО

Е-250 Е-251
ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРОЛ

Е-230 Е-321
Е-322

РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА

Е-338 Е-340
Е-339 Е-341
Е-407 Е-461
Е-450 Е-462
Е-463 Е-466
Е-465*


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Невидимите убийци в храната ни
Ново мнениеПубликувано на: Пет Ное 02, 2012 10:57 am 
Малеее.. :shock: май ще минавам на слънчева прана :D
аз си разпечатах тия пусти Е-та и ги дадах на жена ми.... отсега нататък като пазари ще гледам и ха съм видял едно Е у нас ха съм я провесил през терасата :lol:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Невидимите убийци в храната ни
Ново мнениеПубликувано на: Пет Ное 02, 2012 11:15 am 
Offline

Регистриран на: Пон Окт 18, 2010 7:04 pm
Мнения: 451
Иво,

Моля пощади женицата!!! :angel:
Е- тата са навсякъде!

Ако мислиш, че трапезните води и минералните води от магазина са ОК - в заблуда си!!! Обработката на тези води също е кошмарно страшна!

Зобай си марулки от двора, комперчета / картофки /от нивата на тати, морковчета и ряпа от къра, рупай добре измити ябълки от баира / дивачки /, зеле на корем от съседката кака Мара .... и така можеш да си относително спокоен за себе си. Знам ли Дали и това е успокоително?

Успешно събиране на плодове и зеленчуци!
Честит Българин



П.п. Аз съм отрасъл по улиците и балконите, но ... срещу културния дом!!! Затова цял живот съм на "котлова храна" от магазина с Е - тата и с нитратите и с кофти вода в чешмата и т.н. и т.н. ... ! :uaaaha:

Още мърдам! Напук! *taz* :g_smqh:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Невидимите убийци в храната ни
Ново мнениеПубликувано на: Пон Ное 05, 2012 11:17 pm 
Тъкмо наскоро ми попадна една информация как се получава бялото брашно.

По принцип пшеничното зърно се състои от: 1. зародиш; 2. слой глутен, служещ за слепване и съдържащ вълехидрати и малко витамини и минерали; 3. слой, богат на протеини и витамини, от който се храни зародишът и 4. обвивка, богата на фибри, протеини и витамин В. От всичко това, производителите на бяло брашно взимат само глутена, който е всъщност лепилото. От него се получават тези уникално вкусни пухкави бели хлебчета, с които сме отраснали. Обаче! Сещате ли се как действа това лепило като попадне в организма ни - ами и ние ставаме лепкави и пухкави :)

А иначе, като консумираме зърното в цялостния му вид, хем си набавяме ценни нутриенти, хем фибрите, съдържащи се в обвивката ни помагат да се отървем от лепкавия глутен.

А, и друго. По-добре, който има възможност, да си набави лимец. Това е древна култура, използвана от траките. Не подлежи на генна модификация, съдържа минимално количество глутен и е много по-хранителна от пшеницата.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Невидимите убийци в храната ни
Ново мнениеПубликувано на: Пет Ное 09, 2012 5:01 pm 
супер интересно...... :applause: Light давай други такива полезни материали да четем.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Невидимите убийци в храната ни
Ново мнениеПубликувано на: Нед Дек 02, 2012 11:25 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Дек 17, 2008 1:59 am
Мнения: 378
Соеви гранули, колагенов протеин от свински кожи или говежди кости, алгинатна смес вместо сланина, овкусители и нитратна смес – това са съставките на голяма част от саламите, надениците и кренвиршите у нас, пише “Телеграф”.

Ако има месо, то е от остатъци върху животински кости, които се изстъргват от специална машина. Заедно с малките късчета месо се изстъргват жили и хрущяли, дори парчета кости, които също могат да попаднат в салама.

“Който яде салам от два лева, яде колаген”, заяви шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

Млечните продукти с растителни мазнини трябва да носят етикет „Вредно за вашето здраве”, както се слага на цигарите. Такъв етикет засега обаче не може да се сложи, тъй като има хора от бранша, които са против новата наредба за млечните продукти, каза пък преди дни Мирослав Найденов. Според него парите, които спестяват хората от по-евтините храни, по-късно се плащат в аптеката.

През 2010 г. по настояване на министър Найденов бе въведен стандарт “Стара планина” за месо и млечни продукти. Постепенно обаче производителите започват да се отказват от него, поради високата себестойност на продуктите.


http://snaiper-bg.net/2012/11/kolagen-soya-kozha-i-kokali-v-evtinite-salami/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Невидимите убийци в храната ни
Ново мнениеПубликувано на: Сря Дек 05, 2012 1:40 am 
Преди време, когато си бях счупила плешката, брат ми ме посъветва да ям повече кренвирши. Прав беше човекът - там май има най-много калций, като се има предвид, че са пълни с кости. А и колагенът си е изключително полезен за костите. ;)

Иначе, за съжаление не само колбасите не стават за ядене.
От години изучавам производството на храните и мога да кажа, че дори в "чистото" месо се съдържат доста вредни съставки. Животните се хранят с антибиотици, които се отлагат в месото. Когато го ядем, ние все едно се тъпчем с антибиотик. После, когато се наложи да го приемаме с лечебна цел (което би трябвало да се прави само в краен случай), тогава антибиотиците не ни действат, защото вече организмът е развил резистентност.
Освен това на животните се дават хормони на растежа, които също поглъщаме (имам предвид тези, които ядат месо, защото аз отдавна съм се отказала от тази "вкусотия"). Нищо чудно, че повечето деца напоследък са с нанормено тегло. А и не само децата...
И това не е всичко, много от животните (предимно пилета) са генно модифицирани, за да растат бързо, да имат големи, вкусни и сочни бутчета и крилца, да снасят големи яйца, даже с по два жълтъка и т.н. Като приемаме тази храна, все едно модифицираме клетките си и ние. От това се появяват повечето ракови заболявания.
Месото е една от "храните", която за усвояване изисква ензими и черпи енергия от организма, което ни състарява и изтощава. Много хора са свикнали след като се нахранят солидно да се почувстват уморени и да им се доспи. А всъщност трябва след хранене да се чувстваме заредени с енергия, нали така?! Това е така, защото когато се нахрани човек с мъртва храна като месото, цялата енергия от организма се насочва за неговото усвояване.
И още нещо, когато животните се убиват, колкото и нежно да става това, все пак в кръвта се отделят хормони на стреса и токсини, които светкавично се отлагат в месото. И това си го хапваме с апетит...

Сигурно рискувах някои месоядци във форума да ме линчуват, но според мен това трябва да се знае, а всеки си прави своя избор...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Невидимите убийци в храната ни
Ново мнениеПубликувано на: Сря Дек 05, 2012 10:35 am 
Offline

Регистриран на: Вто Авг 31, 2010 2:11 pm
Мнения: 747
Light написа:
Сигурно рискувах някои месоядци във форума да ме линчуват, но според мен това трябва да се знае, а всеки си прави своя избор...

Нищо не си рискувала, това което пишеш си е интересно.
Може би само това за 2 та жълтъка, никой не иска да има по два и не се стремят да го постигнат, а и на село, като дете помня кокошките от натурални продукти снасяха и такива, та е нормално.
За съжаление написаното за животните сигурно същото важи и за зеленчуците. Като се отскубе марулята или разкопае картофа или издърпа моркова.
Може би плодовете са най-малко рискови. Дори някои са предназначени да се ядат да се разнесе семето им.

_________________
Уеб дизайн и изработка на сайт! http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Невидимите убийци в храната ни
Ново мнениеПубликувано на: Чет Дек 06, 2012 11:15 am 
Offline

Регистриран на: Вто Ное 27, 2012 9:45 pm
Мнения: 39
"Българите ядат пържоли, сирене и яйца с ГМО, без дори да подозират за това, твърдят специалистите. Животните, които се отглеждат у нас, се хранят с фуражи, съдържащи генномодифицирани култури. Почти всички ядат соев шрот, а по-голямата част от него е произведена в Америка, Бразилия и Аржентина. Там се гледат основно генномодифицирани култури, казва Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Месото, което се ползва за производство на колбаси, е основно вносно и също е "хранено" с ГМО фуражи, твърдят месопреработвателите. Почти всички пакетирани продукти съдържат ГМО, заяви екологът Борислав Сандов пред бТВ.

Според еколозите най-много генномодифицирани организми има във вафлите и другите захарни изделия. Потвърди го и депутатът от ГЕРБ Христина Янева. Тя припомни, че употребата на тези организми е абсолютно забранено единствено в бебешките и детските храни. Засега вредите и ползите от генномодифицираните организми не са достатъчно добре изучени. Знае се обаче, че от храната ГМО навлиза и в организмите на животните, а оттам и в храната на хората - месо, сирене, яйца и други животински продукти, обясняват учените. Най-вероятно това влияе по някъкъв начин и върху човешкото здраве.


Засега няма ясна позиция на учените за това вредни ли са ГМО храните. Има само полярни мнения - едните в пълна подкрепа на тези организми, другите - пълно отричане. И за двете групи обаче е ясно, че ГМО влияят по цялата хранителна верига. Затова законът изисква, когато в дадена храна има съдържание на ГМО култури над 0,9%, това да е ясно обозначено на етикетите. Европейското законодателство пък забранява отглеждането на подобни култури. В същото време обаче е разрешена употребата на фуражи, съдържащи ГМО. Заради по-добрите добиви на модифицираните култури, много фермери в ЕС настояват те да бъдат разрешени за употреба. Въпреки че това все още е табу на територията на Стария континент, слуховете упорито твърдят, че дори у нас се отглеждат ГМО култури. Според запознати, подобни растения се сеят основно в Северна България и най-вече във Врачанско и Плевенско. Официалните институции обаче са категорични, че подобно нещо не може да се случи. Никой не би рискувал да престъпи така грубо закона, защото това ще означава много солени глоби, коментираха от Агенцията по храните. "Възможно е това да се е случвало преди петнадесетина години, когато е можело да се прилага експериментално. В момента обаче няма легален начин, по който ГМО-култури могат да бъдат отглеждани или продавани", смята и шефът на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов."

http://www.standartnews.com/biznes-bizn ... 70408.html

Май ша минаваме с жената на прана............ :facepalm:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Невидимите убийци в храната ни
Ново мнениеПубликувано на: Чет Дек 06, 2012 11:36 am 
Offline

Регистриран на: Пон Дек 22, 2008 8:48 pm
Мнения: 498
Границата между полезното и вредното обикновено се крие в дозата.
А всяко изпадане в крайности води най-малкото до емоционални проблеми. :w00t:.... :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 144 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2008 - 2013 форум "ТИ СИ ТОВА"