GOESTOINFINITY написа:
Първият е: Защо самскарната решетка е естествен еволюционен процес и каква е целта й? Знаем, че дори по времето на Премъдрите тя е съществувала, но сама си се е разграждала.
Всеки има решетка - цветето, дървото, животните, човека. Тя придържа съзнанието към ограничения свят, защото в него е възможна еволюцията.
Просто при човека точките в решетката вече са 8 400 000 и повече не нарастват. Това му дава възможността като съзнание да развива в себе си Мисълта и Интелекта. Когато ги развие и приключи с останалата еволюция на съзнанието, което е, просто се освобождава от решетката, която до този момент му е помагала за еволюта. След това освобождаване, той вече е Атман и е готов да излезе от Океана, ако пожелае разбира се.
В днешно време обаче, понеже е нарушен естествения еволют, решетката се е превърнала в пречка и гадните съзнания я използват за контрол над съзнанията на хората. Така привързаността на човека към ограничения свят, в който трябваше просто да еволюира, се превръща в негов вечен капан.
Аз така го разбирам...
GOESTOINFINITY написа:
Вторият е: Защо хората от форума се обръщат към решетката като към "решетката от точки", при все че това е невярно? Решетката не е съставена от точки -- точките са самскарите, които прилепват върху нея. Или аз съм в грешка?
Решетката по-скоро е сбор от формите, които образуват множеството точки, наред с емоцията която държат към себе си.
Едните форми (континенти и океани) са характерни за първия пласт, другите (конци и въжета) са характерни за втория и по същия начин и за третия пласт.
Към всичко това трябва да добавим емоцията, която присъства като водеща във всеки един пласт. Тя е нещо като спойката за точките в пласта и определя неговата "разбиваемост". Например като асфалта и чакъла...